Eigen inwoners eerst bij woningen: 'Goed voor doorgroeien'

03-12-2021 Wonen Redactie

Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen toewijzen aan de eigen inwoners; foto: stock


SCHIEDAM - Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen toewijzen aan de eigen inwoners, heeft het demissionaire kabinet beslist. Dat vindt Frans Hamerslag, fractievoorzitter van Progressief Schiedam, een goed punt.

Dat vertelt hij op zijn sociale media. "Mooi werk. Daar kunnen we in Schiedam dan mooi gebruik van maken! Het is goed voor het doorgroeien binnen de stad - ik ben voor de Schiedamse starters."

Het zou gaan om dertig procent van de sociale koopwoningen. Dat zijn huizen die liggen in de prijsklasse tot 355.000 euro, wat volgend jaar de grens van de Nationale Hypotheek Garantie is. Voor huurhuizen geldt momenteel al dat gemeenten deze mogen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. Daar zit wel een maximum op van 25 procent van de woningen, maar dat wordt dus opgeschroefd naar dertig procent.

Belanghebbenden kunnen zich nog tot januari van het nieuwe jaar uitspreken over de nieuwe regels. De verwachting is dat de wetswijziging ergens volgend jaar rond zou moeten zijn.