Fijnstof in lucht piekt

01-01-2020 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Indrukwekkend is de piek die afgelopen nacht gemeten is door een meetpunt van de DCMR op de Alphons Ariënsstraat. Het betreft het fijnstof in de Schiedamse lucht. Zie de bijgaande tabel.

Om een uur vannacht was de concentratie fijnstof bij het meetpunt 591,6 microgram per vierkante meter (μg/m3). Fijnstof is de verzamelnaam voor deeltjes met een maximale doorsnede van 0,01 millimeter. "Bij inademen kunnen deze stofdeeltjes tot diep in de longen komen", aldus de DCMR.

De hoogste piek die rond de jaarwisseling door de apparaten van de DCMR gemeten werd was 995 μg/m3, in de Zwartewaalstraat in Rotterdam-Zuid. De milieudienst constateert dat de pieken op een tiental meetpunten hoger waren dan in de afgelopen jaren.

Bovendien duurde het langer dan in andere jaren eer de concentraties weer gedaald waren tot het normale niveau, namelijk ruim twee uur. Dit werd veroorzaakt door de lage windsnelheden en de aanwezige mist. Rond de jaarwisseling was het droog en mistig op de meeste plaatsen en stond er een zwakke wind. De wind zorgt ervoor dat het fijnstof snel wordt verspreid en dat de hoge concentraties snel dalen. De wettelijke - toegestane - norm is een jaargemiddelde van 40 μg/m3. Daarnaast mag het daggemiddelde jaarlijks maximaal 35 keer hoger zijn dan 50 μg/m3

Kijk op het landelijke luchtmeetnet voor de gemiddelde uurwaarden van de afgelopen week per meetpunt, of de app ‘mijn luchtkwaliteit’. De concentratie fijnstof in het Rijnmondgebied is te zien door te selecteren op PM 10. Op het landelijk meetnet is te zien dat op veel meetpunten in Nederland de nieuwjaarspiek fijnstof duidelijk zichtbaar is. De hoogte is afhankelijk van plaats en weersinvloeden.

Op www.luchtmeetnet.nl is veel meer informatie te vinden over de meetresultaten van het station op de A. Ariënsstraat. Zie hieronder. PM10 staat voor fijnstof; andere deeltjes en stoffen kenden een minder extreme piek afgelopen nacht, zoals stikstofdioxide (NO2).

Bekijk de foto'sGerelateerd