Categorieën

Service

Fonds nu ook voor energiebesparend werk aan monumenten

Fonds nu ook voor energiebesparend werk aan monumenten
Wonen

Fonds nu ook voor energiebesparend werk aan monumenten

  • Redactie
  • 15-07-2021
  • Wonen
Fonds nu ook voor energiebesparend werk aan monumenten

V.l.n.r. burgemeester Cor Lamers, Jasper Bravenboer, eigenaar van Hoogstraat 180 en Kees-Jan Dosker, directeur van het Restauratiefonds; foto: Wim van den Berg


SCHIEDAM - Het Schiedams Monumentenfonds ondersteunt voortaan ook bij de realisatie van energiebesparende maatregelen aan monumenten.

De gemeente Schiedam en het Nationaal Restauratiefonds werken al decennia samen aan het behoud van Schiedamse monumenten. Sinds 2003 beheert het restauratiefonds het Schiedams Monumentenfonds, waarop eigenaren van gemeentelijke monumenten een beroep kunnen doen voor onderhouds- en restauratiewerkzaamheden.

Vandaag werd daar formeel een extra element aan toegevoegd. Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds en burgemeester Cor Lamers bekrachtigden de uitbreiding van hun samenwerking met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

De Schiedamse Monumentenfonds-hypotheek is een lening met gunstige voorwaarden voor eigenaren van gemeentelijke monumenten in de stad. Zij kunnen vanuit het fonds de restauratiekosten en nu ook de kosten voor energiebesparende maatregelen financieren. Het minimale leningsbedrag is tienduizend euro en het maximale honderdduizend euro, waarvan maximaal 25.000 euro voor energiebesparende maatregelen. De subsidiabele kosten worden vooraf door de gemeente vastgesteld; de aanvraag en verstrekking van de financiering verlopen via het Nationaal Restauratiefonds.

Volgens burgemeester Lamers krijgt Schiedam nu al veel vragen over verduurzaming van monumenten. "Ẅe vinden het belangrijk om het fonds ook in te zetten voor dat doel, met behoud van de monumentale kwaliteit natuurlijk."

Een goed voorbeeld van het verschil dat het restauratiefonds kan maken bij de aanpsk van monumenten is volgens de burgemeester het gemeentelijke monument Hoogstraat 180. De restauratie en de kleurenreconstructie van dit pand werden mede mogelijk gemaakt met een laagrentende lening uit het Schiedams Monumentenfonds. “De inzet van de eigenaar, een beetje geholpen door een gemeentelijke regeling, heeft zo een enorme impact op dit stukje stad", aldus Lamers. Het pand zet nu volgens hem de toon voor de directe omgeving, waar diverse panden momenteel worden verbouwd.

Kees-Jan Dosker ziet voor monumenten vooral de noodzaak tot kostenbesparing, samen met het verhogen van het wooncomfort. Dit kan door te verduurzamen. "Wij geloven dat alleen restaureren, dat wil zeggen het op elkaar houden van de stenen, geen zin heeft. Je moet er echt voor zorgen dat een monument gebruikt en beleefd wordt. Alleen dan houd je het springlevend. Ik vind het bijzonder mooi dat wij vandaag samen met de gemeente Schiedam de volgende, duurzame, stap zetten op onze weg naar springlevende monumenten.”