Categorieën

Service

Fors minder bijplaatsingen door camera's, nep of niet

Fors minder bijplaatsingen door camera's, nep of niet
Wonen

Fors minder bijplaatsingen door camera's, nep of niet

  • Redactie
  • 31-05-2023
  • Wonen
Fors minder bijplaatsingen door camera's, nep of niet

SCHIEDAM - Opmerkelijk nieuws uit het Haagse; de website Afval Online meldt daar vorig jaar zestig procent minder bijplaatsingen van afval bij containers na het ophangen van camera's.

En het fraaie was: nogal wat camera's waren niet meer dan een knap bouwpakket, zo nep als het maar kon. De vermindering van het aantal bijplaatsingen was volgens de site 'met name op plaatsen met nep-camera's'. Dit omdat deze dichter bij de containers konden worden neergezet.

Ook het aantal bijzette afvalzakken of ander afval bij containers zonder camera nam af, zo constateerde Den Haag. Met nog altijd 37 procent.

In totaal werden - met de functionerende camera's - bijna zevenhonderd overtredingen opgenomen, gemiddeld één per dag op elke cameralocatie.

Toch kreeg nog geen van de bijplaatsers een boete. In driekwart van de gevallen kwam deze weliswaar duidelijk in beeld, maar kon de identiteit niet worden vastgesteld, zo zeggen de ervaringen in de Hofstad.

Daarentegen ging er veel werk zitten in de proef. "Aan het uitvoeren van de interventie hingen ook veel indirecte kosten, zoals voor de inzet van communicatieadviseurs, een functionaris gegevensbescherming, en handhavers die de opgenomen beelden moesten bekijken. Ook was er veel voorbereidingstijd nodig met partners zoals de politie om juridische, technische en praktische zaken goed te regelen. Het duurde een jaar van de publicatie van het voorbereidende onderzoek tot het daadwerkelijk ophangen van de camera’s", aldus Afval Online. Omdat de camera’s dermate effectief blijken te zijn, gaat de gemeente het experiment ondanks al deze kanttekeningen toch in aangepaste vorm herhalen. Wethouder Anne Mulder: “In het volgende experiment gaan we kijken of we toch overtreders een boete kunnen opleggen."