Geschiedenis wat de klok slaat

05-03-2017 Wonen Han van der Horst

COLUMN - Het was van de week geschiedenis wat de klok sloeg in Schiedam. En niet alleen omdat zoveel mensen in het Stedelijk Museum naar die selectie van historische schatten uit het depot komen kijken. Aan het eind van de week lag het nieuwe nummer van Scyedam in de bus. Dat is het tijdschrift van de Historische Vereniging Schiedam en heeft de afgelopen jaren een hele metamorfose meegemaakt.

Scyedam is tegenwoordig een magazine met veel ruimte voor illustraties. Veel mensen denken: ¨Plaatjes zeggen meer dan praatjes¨, maar dat is lang niet altijd waar. Wel versterken beeld en tekst elkaar maar dan moeten de illustraties wel goed gekozen zijn. Dat is in de laatste Scyedam weer prima gelukt.

Met het laatste nummer in mijn tas ging ik vrijdagavond naar het Stedelijk Museum waar het allereerste Historisch Jaarboek van Schiedam werd gepresenteerd aan de burgemeester en aan Deirdre Carasso, de directeur van ons museum. We hadden te maken, zo bleek op de bijeenkomst, met een initiatief van onze stadsarchivaris Laurens Priester, stadshistoricus Hans van der Sloot en de aan de Havendijk woonachtige gediplomeerd geschiedschrijver Henk Slechte.

Om het jaarboek uit te brengen hebben zij de K. Heeringa Stichting gevormd, die de naam in ere houdt van Schiedams eerste echte professionele archivaris. Er staan mooie dingen in het jaarboek. Peter de Lange heeft een mooi stuk geschreven over Pierre Jansen, Hans van der Sloot belicht de vergeten burgemeester Peek, die toch na de oorlog achttien jaar op het kussen heeft gezeten, terwijl Schiedam de vormen aannam die het vandaag nog heeft. Er staat ook een stuk in over het passagiersschip De Statendam, die bij Wilton-Fijenoord is afgebouwd en in de meidagen van 1940 reddeloos is verbrand. De Duitsers hadden er een mitrailleurnest op gezet en de Nederlandse soldaten schoten het schip zonder genade in brand. Na een week sloegen de vlammen nog uit het casco.

Mooie oogst voor een week, dacht ik, de nieuwe Scyedam en dat fraaie jaarboek, waar Schiedam eer mee kan inleggen. Het gaat niet zo slecht met de stad.Gerelateerd