Hobbels Zwaluwlaan worden aangepakt

07-08-2020 Wonen Redactie/Schiedammer Online

Janssen maakte een filmpje over het probleem; daaruit een beeld


SCHIEDAM - Tom Janssen, raadslid voor de VVD, vraagt aandacht voor de hobbels op de Zwaluwlaan in Schiedam-Noord. Hij heeft veel klachten hierover ontvangen van automobilisten en motorrijders.

"De Zwaluwlaan kent op allebei de rijrichtingen hobbels, de één nog erger dan de ander, die overlast veroorzaken. Of erger nog, een motorrijder zou er zomaar onderuit kunnen gaan", aldus Janssen. De Zwaluwlaan is een weg waar in het verleden vaak te hard werd gereden, daarom liggen er verkeersdrempels. "Dat is prima en een goede manier om de snelheid eruit te halen. Echter, er liggen ook twee enorme hobbels waar je niet met goed fatsoen overheen kan. Iedereen die in Schiedam-Noord woont kent de beruchte hobbel op de Zwaluwlaan wel. Je mag hier vijftig, maar dat red je eigenlijk nooit. Er liggen twee hobbels waar je u tegen zegt. Dit levert veel hinder op, maar ook mogelijk gevaarlijke situaties. Auto’s remmen hard af, waarop achterliggend verkeer goed moet opletten. Ook is de situatie voor motorrijders niet zonder risico’s en wij willen voorkomen dat er schade, of nog erger, een ongeluk gaat plaatsvinden."

De VVD zegt het vermoeden te hebben dat de hobbels worden veroorzaakt door een tunnelpijp die onder de weg doorloopt. De weg zakt weg, maar de pijp niet. De VVD zal bij het college van burgemeester en wethouders pleiten voor een oplossing.

Wethouder Jeroen Ooijevaar heeft in een eerste reactie het volgende laten weten: “Net als de wijken eromheen moet de Zwaluwlaan regelmatig worden opgehoogd om verzakkingen op te lossen. Onder de beruchte bult ligt een duiker die onderheid is. Dat is dus feitelijk het enige stuk van de Zwaluwlaan dat niét verzakt, met een 'groeiende bult’ als gevolg. Om te voorkomen dat auto’s beschadigd raken, wordt de helling naar de bult regelmatig geleidelijker gemaakt door hem aan te vullen met zand. Dat is ook de reden dat er daar geen asfalt ligt: dat zou dan bij elke aanvulling moeten worden verwijderd. Half oktober wordt het straatwerk weer hersteld.”

VVD-raadslid Tom Janssen reageert hierop: “Het is goed om te zien dat het college zich bewust is van de problematiek en dat er binnenkort herstelwerkzaamheden aan de weg zullen worden verricht. Wij zullen de situatie op de Zwaluwlaan de komende tijd goed in de gaten blijven houden.” Gerelateerd