Hoe energiezuinig zijn woningen in Schiedam?

11-02-2021 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Schiedamse woningen zijn in het algemeen veel moeilijker warm te krijgen dan een gemiddeld huis in Nederland.

Dat blijkt uit een vergelijking van Energielabelprijzen, dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland op een rij zette: waar in Nederland gemiddeld zeventig procent van de woningen een energielabel A,B of C heeft, geldt dit nog niet voor de helft van de Schiedamse huizen.

Momenteel heeft 55,8 procent van de woningen in Schiedam een geldig energielabel, zo concludeert Energielabelprijzen. "Daarvan beschikt 47,2 procent over een groen label (A, B of C)." Deze woningen hebben volgens de vergelijker een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen.

Waar landelijk 24 procent van de huizen energielabel A hebben, heeft nog geen veeriten procent van de Schiedamse huizen dit predicaat verdiend. "Het meest voorkomende energielabel in Schiedam is label C." 4536 van de onderzochte woningen heeft deze typering. 1.687 woningen hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat niet meer dan vier procent.

De gevonden energielabels in Schiedam op een rijtje (de gegevens zijn uit 2019/2020):
2.868 woningen (13,9%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
2.308 woningen (11,2%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
4.536 woningen (22,0%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
4.310 woningen (20,9%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
3.195 woningen (15,5%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
1.676 woningen (8,1%) hebben energielabel F: hoog laag energieverbruik
1.687 woningen (8%) hebben energielabel G: zeer laag energieverbruik

Sinds 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Een woningbezitter moet dit label zelf omzetten naar een definitief woninglabel wanneer hij/zij het huis wil verkopen of verhuren. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is tien jaar geldig vanaf de registratiedatum.

Energielabelprijzen komt tot de volgende gemiddelde scores van Nederlandse woningen. "Als we kijken naar het gasverbruik kunnen we zeggen dat een gemiddelde woning 1336 m3 gas verbruikt (kosten +/- € 86 per maand). Het stroomverbruik ligt gemiddeld op 2941 kWh (kosten +/- € 55 per maand). De gemiddelde energiekosten liggen daarmee op € 141,-. Let op: dit is zonder saldering van eventuele zonnepanelen. In een gemiddelde gemeente heeft op dit moment 43,1 procent een geldig label. Daarvan is 69,8 procent groen (label A t/m C). Wanneer we uitsluitend kijken naar de A, A+ en A++ labels kunnen we concluderen dat gemiddeld 23,6 procent van de woningen dit milieulabel heeft."


Gerelateerd