Hulp in strijd tegen zwerfvuil, vooral: mondkapjes

19-01-2021 Wonen Redactie

Foto: Bart Bos


SCHIEDAM - Zwerfie kreeg bijstand van zijn vriendin Zwerfina om de strijd aan te binden met de vervuiling in Schiedam, met name die door weggegooide mondkapjes.

De milieubewuste ijsberen raken langzaam over hun theewater van de vele kapjes die overal rondslingeren. "Overal kom ik ze tegen, op straat, in de bosjes, in vijvers, gek word ik er van”, vertelt een geëmotioneerde Zwerfie.

Schoolkinderen inschakelen voor een schoomaakactie kan in deze Coronatijd niet, maar gelukkig wilde Zwerfina de toch naar de Wilhelminahaven wel maken. Daar aangekomen kon zij direct zien hoe de grootste plasticvanger van Nederland zijn werk doet. “Dat hebben jullie goed voor elkaar", aldus een bewonderende Zwerfina. “Bestond zoiets ook maar voor op het land. Ik begrijp de frustratie van mijn vriendje met betrekking tot de mondkapjes. Velen gooien ze achteloos op straat, onterecht denkende dat deze wel worden afgebroken door de natuur. Echter door het plastic dat erin is verwerkt zijn ze juist zeer schadelijk voor het milieu, naast het bijkomende gevaar voor dieren die verstikt kunnen raken in de elastiekjes.”

Om de aandacht te vestigen op het kapjesprobleem heeft Zwerfina speciaal haar jurk versierd met mondkapjes, waarmee ze samen met haar vriend de komende weken door de Schiedamse parken gaat wandelen. Van Irado heeft het berenkoppel prikstokken en vuilniszakken gekregen die ze daar mogen uitdelen aan passanten met het verzoek hiermee hun eigen straatje en buurtje schoon te maken en te houden.

“Ik hoop dat we met deze actie mensen bewust kunnen maken van het belang van een schone leefomgeving en dat op veel plekken de handjes uit de mouwen worden gestoken”, ligt Zwerfie hoopvol de ludieke actie toe. “Alleen samen kunnen we de strijd aan voor een schoner Schiedam!"Gerelateerd