Innovatieve makelaar ontwikkelt tool om woningmarkt vlot te trekken

30-01-2019 Wonen Advertorial

De Gratis Makelaar, bekend van het Online Biedplatform, heeft naar eigen zeggen het antwoord op de huidige problematiek in de woningmarkt. In januari 2019 zijn zij gestart met een nieuwe verkoopdienst 'Te koop Onder Voorbehoud', kortweg 'TOV®'.

Op dit moment is één van de grootste dilemma’s van een huizenverkoper niet of zijn of haar woning wel verkocht gaat worden, maar meer of er wel tijdig een passende nieuwe woning gevonden kan worden. Je wilt niet in de situatie komen dat je onder druk een woning moet kopen, omdat je je eigen huis uit moet. Veel mensen kiezen er dan ook voor om eerst een nieuw huis te kopen, voordat het te koop bord aan de eigen gevel wordt bevestigd. Dit brengt echter ook wel risico’s met zich mee en daarmee een stuk onzekerheid.

Kees Asscheman van de Gratis Makelaar heeft dagelijks met dit vraagstuk te maken in het contact dat hij met zijn klanten heeft. Wat is nu de juiste volgorde en waar doe ik verstandig aan? Dit vraagstuk bracht hem op het idee om de onzekerheid weg te nemen bij de verkopende partij door verkoop en aankoop te combineren. Hierbij wordt de eigen woning direct in verkoop gezet en kan de zoektocht naar een andere woning starten. Met één groot verschil: De eigen woning wordt te koop gezet onder voorbehoud van aankoop van een nieuwe woning. Als de woning verkocht wordt met dit TOV®-label (Te koop Onder Voorbehoud) weet verkoper exact wat hij aan overwaarde kan inbrengen in de nieuwe woning en kan hij dus veel gerichter aan de slag met het aankooptraject. Mocht het toch niet binnen een termijn van zes maanden gelukt zijn om een andere woning aan te kopen dan heeft de verkoper de mogelijkheid om – in overleg met koper – de termijn te verlengen of de verkoop te ontbinden.

Omdat het belang van het tijdig vinden van een nieuwe woning onderkend wordt is er ook over nagedacht hoe de klant geholpen kan worden met de aankoop. In de huidige markt is er veel concurrentie en heeft een verkoper de kopers voor het uitzoeken. Om er toch voor te zorgen dat je als koper een betere onderhandelingspositie hebt is het zaak om snel te kunnen schakelen. In samenwerking met De Hypotheker Rotterdam en Den Haag ontvangen onze klanten, na een hypotheekgesprek, het Koop-Op-Zeker pakket. Hiermee kan er zonder zorgen, maar vooral ook zonder financiële voorbehouden geboden worden.

Doordat op deze wijze het latente aanbod direct zichtbaar wordt, is er meer woningaanbod en zal de doorstroming veel beter op gang komen en blijven. Met name in het starters- en eerste doorstromerssegment is er veel vraag en weinig aanbod. De ervaring leert dat de doorstroming in het starterssegment uiteindelijk voor doorstroming in de bovenliggende segmenten gaat zorgen.

Dat er latent aanbod is en dat we daar iets mee kunnen is wel duidelijk. Diverse partijen proberen een platform te ontwikkelen waar het “toekomstige” aanbod te vinden is. Van een moderne versie van “briefje door de brievenbus” tot websites waar je je eigen woning kunt claimen en aan kunt geven dat je open staat voor een (droom)bod. Het grote nadeel hiervan is dat je woning slechts aan een klein publiek getoond wordt en je dus wellicht minder krijgt dan wanneer de woning volledig zichtbaar op Funda te zien is. Met een verkoop middels het TOV® label bereik je alle woningkopers, maar houd je toch controle over je eigen aan- en verkoopstrategie. Een broodnodig stukje rust in deze verhitte woningmarkt! Meer informatie is te vinden op de website.