Irado neemt proefcontainers Dreesplein in gebruik

28-11-2019 Wonen Redactie

Wethouder Jeroen Ooijevaar neemt de containers op feestelijke manier in gebruik; foto: Irado


SCHIEDAM - De nieuwe containers die Irado gaat testen zijn duurzamer, slimmer en gebruiksvriendelijker dan andere containers in ons land. Gisteren werden ze 'officieel' in gebruik genomen op het Dreesplein.

De vuilcontainers hebben grote voordelen, zo stelt Irado. De laadkleppen zijn bijvoorbeeld breder, zodat vuilniszakken er beter in passen. Ledlichtjes op zonne-energie geven aan of een container al dan niet vol is. Irado rekent erop dat dit scheelt in het aantal vuiliniszakken dat naast de container wordt neergezet. Verder is er een zogenaamd zwerfafvalluikje aan de voorkant van de container. "Zo kan men toch klein afval, zoals bijvoorbeeld een hondenpoepzakje, weggooien zonder toegangspas", aldus de afvalinzamelaar.

Tot 1 maart gaat Irado de nieuwe containers testen. Die periode moet informatie opleveren hoe buurtbewoners de containers gebruiken. De samenstelling van het afval - de verhouding tussen restafval, papier en karton, PMD en glas - wordt getest. Ook de ervaringen van de vuilophalers worden op een rijtje gezet. Na afloop van de periode zal Irado verslag uitbrengen, zo kondigt het bedrijf aan.

Irado zegt voor de containers te hebben gekozen 'omdat we graag investeren in ontwerpen die bijdragen aan een goed milieu, een circulaire economie en een gezonde maatschappij'. Ook in Capelle aan den IJssel is een proefcontainer geplaatst.


Gerelateerd