Irado snoeit om platanenziekte terug te dringen

07-05-2019 Wonen Advertentie

Plataan met massaria aan de Nieuwe Haven


SCHIEDAM – De Boomploeg van Irado snoeit platanen in Schiedam om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

De bomen hebben te lijden onder de massaria. Dat is een schimmel (officieel de Splanchnonema platani) die de takken aantast. Dat kan leiden tot het onverwachts afbreken van takken.

Bestrijding van de bomenziekte is vooralsnog niet mogelijk. De Boomploeg van Irado richt zich op het wegnemen van de schimmelaantasting door het dode hout er af te snoeien. Ook voor de Schiedammers is dat belangrijk, want een flinke vallende tak kan ongewenste gevolgen hebben.

Massaria is sinds een jaar of tien in Schiedam en ook elders in Nederland bekend. Afgelopen week controleerde en snoeide de Irado-boomploeg, bestaande uit Frank en John, de platanen aan de Sweelincksingel in Groenoord.

John en Frank kennen deze schimmel helaas maar al te goed. De schimmel is lastig te ontdekken volgens hen. “De eerste symptomen zijn te zien in de takholte. Dat maakt dat je alleen op hoogte, eigenlijk aan de bovenkant van de boom kunt zien of er massaria in zit. Je ziet een soort rode vlam boven aan de takken.” Vooral in deze tijd van het jaar en meer richting zomer is de schimmel actief.

Over de oorzaken verschillen de meningen. “Je hoort dat het door vogels wordt verspreid, door insecten en ook dat het wordt veroorzaakt door weersschommelingen.”

Wat er gebeurt als je niets doet: de bast sterft af en kleurt langzaam donker. De tak rot weg en wordt grijs. Dit speelt zich vooral af in de kleinere takken, maar kan zich uitbreiden naar grotere takken – die na aantasting uit de boom kunnen vallen.

De remedie is dus duidelijk: snoeien. Goed en regelmatig snoeien. “Deze bomen aan de Sweelincklaan snoeien we nu voor de tweede keer in anderhalf jaar”, vertellen Frank en John. Normaal volstaat snoeien eens in de drie tot vijf jaar. “Het is een soort lapje na het bloeden, maar preventief werken door de ziekte te bestrijden, dat gaat dus nog niet.”

De Boomploeg van Irado houdt de platanen in de stad daarom goed bij. De bomen zijn te herkennen aan hun gevlekte stam, veroorzaakt door de bladderende stam. Vanwege hun breedte, met dus een flinke schaduw, ideaal om op zomerse dagen onder te verpozen – denk aan vakantie, aan jeu-de-boules op dorpspleintjes. Platanen zijn geliefd en ook steeds vaker in Schiedam geplant vanwege hun duurzaamheid, want honderd jaar worden is voor deze bomen haalbaar. Irado zet zich daarom in ze voor de ziekte te behoeden en ze voor Schiedam te behouden.

Ook daarom worden bomen in Schiedam jaarlijks gekeurd door een (onafhankelijke) boominspecteur. Zeker de bomen in problemen worden ieder jaar onder het vergrootglas gelegd om beleid te bepalen. Zoals nu bij de platanen aan de Sweelincklaan.

Platanen staan in Schiedam onder meer op de Westerkade, Willemskade en Nieuwe Haven, op de Westvest, de 's-Gravelandseweg, de Fokkerstraat en de Hooikade en ook langs de Slimme Watering.

 Gerelateerd