Irado waarschuwt tegen gebruik vervalste passen

18-01-2022 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Irado waarschuwt voor het gebruik van nagemaakte toegangspassen tot vuilcontainers en de gemeentewerf. Het bedrijf gaat maatregelen nemen om het gebruik van deze valse toegangsmiddelen onmogelijk te maken.

Passen worden te koop aangeboden op onder meer via sociale media, aldus de Schiedamse afvalinzamelaar. "Helaas ontvangen wij weer veel berichten van verkopers op onder andere Facebook waarbij gekloonde passen en/of druppels worden aangeboden." Voor grote veroorzakers van afval kan het lucratief zijn dit soort passen te kopen om kosten voor het brengen van afval naar de milieustraat in de Fokkerstraat te vermijden. Sommige bewoners vinden het ook makkelijk om meer pasjes die toegang geven tot de vuilcontainer 'op de hoek' te hebben, bijvoorbeeld één per gezinslid.

Irado waarschuwt hiertegen: het kopen van zo'n pas is een wetsovertreding, ze werken minder goed en kunnen juist een kostenpost betekenen als ze in worden genomen. "We begrijpen dat het handig is om een pas aan je sleutelbos te hebben, of een reserve te hebben wanneer je je pas eventueel kwijtraakt. Alleen werken deze druppels minder goed. Daarnaast kunnen bedrijven eenvoudiger misbruik maken door hun afval onrechtmatig te storten in de ondergrondse container waardoor deze sneller vol is. Zo proberen ze de kosten van een afvalcontract te ontlopen. De container is niet berekend op deze grote hoeveelheden bedrijfsafval."

In de komende maanden gaat Irado de toegangscontrole van de ondergrondse containers en de milieustraat beter beveiligen. "Dat betekent dat de kopieën van de pas onbruikbaar worden. Wij roepen inwoners op om alleen maar de originele afvalpas/milieupas te gebruiken." De afvalinzamelaar waarschuwt gebruikers van valse passen dat hij tot aangifte over zal gaan als onrechtmatig gebruik wordt geconstateerd. Gerelateerd