Categorieën

Service

Je buurtjes sparen in Schiedam-Oost

Je buurtjes sparen in Schiedam-Oost
Wonen

Je buurtjes sparen in Schiedam-Oost

  • Advertorial
  • 03-07-2021
  • Wonen
Je buurtjes sparen in Schiedam-Oost

Esma en Muharram Ada met kunstenaar Maarten Bel voor minisupermarkt Altin Basak, een van de deelnemende ondernemers; op de homepage: Museumdirecteur Anne de Haij overhandigt het eerste stickerboek van de Buurtplaatjes aan Xuong Teng van snackbar De Pinguïn; foto's: Aad Hoogendoorn.


SCHIEDAM - Meer dan zeventig mensen uit Schiedam-Oost doen mee aan de Buurtplaatjes, een project van het Stedelijk Museum Schiedam en kunstenaar Maarten Bel.

Vanaf afgelopen donderdag kunnen Schiedammers uit oost hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken. Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijg je ze nu niet bij een grote supermarkt maar bij negen ondernemers in Schiedam-Oost. Behalve bewoners - van 1 t/m 92 jaar - doen ook de Kerstman en kat van Maarten Bel als plaatje mee.

"We hopen met dit kunstproject dat mensen elkaar beter leren kennen en makkelijker een praatje maken", zegt museumdirecteur Anne de Haij. "Misschien hebben ze meer gemeen met hun buren dan ze denken.’" Er zijn 750 stickerboeken en honderdduizend stickers. De plaatjes zijn tot en met 5 september verkrijgbaar.

Ontmoeten

"Wie weet ruil je straks plaatjes met je overbuurman of maak je een praatje met een buurvrouw of -man, die je kent van een plaatjes", vult Stadsprogrammeur Dorien Theuns aan. "In het museum kun je terecht voor kunst en stadsgeschiedenis, maar het is ook een plek waar je met elkaar in gesprek raakt. Daarom past mijn project bij het museum", vertelt Bel. "De Buurtplaatjes zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten." Met zijn kunst wil hij mensen samenbrengen. Eerder maakte hij in het museum een modeltreinbaan, samen met modeltreinvereniging Schiespoor.

Hoe Bel de Buurtplaatjes bedacht? Eigenlijk kwamen twee dingen samen. Als fanatiek verzamelaar spaart hij tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden. "Ik vroeg me af waarom ik mijn buren zo slecht ken en wat ik daaraan kan doen. Die twee dingen telde ik op en ik dacht: kon je je buren maar sparen!" Het idee was geboren. Bel noemt het project 'heel bijzonder en heel gewoon'. "Want waar in Nederland kun je als je boodschappen doet je overbuurman sparen, je vriend van drie straten verder dubbel hebben en een plaatje van jezelf krijgen?"

Zin van het leven

Bij de voetbalplaatjes spaar je elftallen, nu konden Oosterlingen na een oproep om als plaatje mee te doen, kiezen in welke categorie ze horen. De populairste bleek 'Mensen die heel hard zingen als ze alleen thuis zijn'. Ook 'Mensen die hun dromen onthouden' scoorde goed. "Het was even spannend of er genoeg mensen zouden zijn in de categorie Mensen die een leven hebben gered of Mensen die de zin van het leven hebben gevonden", vertelt Theuns. Maar ook dat lukte. "De wijk zit vol bijzondere verhalen."

In het stickerboek staan de deelnemende ondernemers stil bij gekke dingen die ze in hun winkel meemaakten. Herman van Iris Bloemsierkunst kreeg ooit een telefoontje van een man die nog twee maanden te leven had. Zijn laatste wens bestond uit sterven in een tropische tuin. "Dus hebben wij heel zijn huis omgetoverd. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk."

Hondenkapper

Ingrid van Haarmode Ingrid herinnert zich een klant met een bos haar vol klitten. "Ik heb hem maar teruggestuurd, ik kreeg het niet voor elkaar." Een paar dagen later hoorde ze dat de ‘klittenman’ uiteindelijk naar de hondenkapper is gegaan.

Meer verhalen staan in het stickerboek waar je de Buurtplaatjes in kan plakken. Dat is voor € 1,- verkrijgbaar is bij de ondernemers. Verhalen kun je ook via een podcast beluisteren. Binnenkort staat de link op de website van het museum.

Dat organiseert deze zomer verschillende activiteiten, waaronder een ontbijtbuffet met bewoners in de categorie 'Mensen die graag ontbijten met een warme maaltijd'. Er komen ruilmiddagen en een verhalenavond voor deelnemers aan het stickeralbum die ook een mooi verhaal hebben, waar iedereen welkom is. Op de website lees je daar meer over.

Het stickerboek is voor € 1,- te koop bij een de deelnemende ondernemers: snackbar de Pinguïn, Iris Bloemsierkunst, Schoenmaker Henk Vol, Haarmode Ingrid, minisupermarkt Altin Basak, Tweewielerhuis van Hoewijk, Schie Damn, autobedrijf Ed Coster en Dock Wijkhuis Oost. Plaatjes krijg je als je iets koopt, geknipt wordt of bijvoorbeeld je fiets laat maken. De plaatjes zijn tot 6 september verkrijgbaar. Veel spaar- en ruilplezier wenst het museum ieder toe.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →