Categorieën

Service

Komkids verduurzaamt energiegebruik werknemers

Komkids verduurzaamt energiegebruik werknemers
Wonen

Komkids verduurzaamt energiegebruik werknemers

  • Redactie
  • 28-06-2018
  • Wonen
Komkids verduurzaamt energiegebruik werknemers

Installatie van zonnepanelen op het huis van een Komkids-medewerkster (niet Esther van Tol)


SCHIEDAM – “Alles om het milieu goed te doen.” Dat zegt Esther van Tol. Zij is werkneemster van Komkids en laat via haar werkgever zonnepanelen op haar huis zetten.

Een kleine tien procent van de medewerkers van het kinderopvangbedrijf heeft inmiddels ingetekend op die mogelijkheid.

Ook al overheerst bij Van Tol (33) de altruïstische wens om de wereld – inclusief haar twee kinderen – goed te doen, het project dat Komkids heeft opgezet, maakte de overstap op duurzame energie wel heel erg aantrekkelijk: de acht panelen kosten Van Tol en haar vriend Stephan Stolk niets.

Ruim 25 huishoudens van de bijna driehonderd Komkids-werknemers lieten zich dit aanbod niet gelegen leggen en melden zich aan om mee te doen met het duurzaamheidsproject; de eerste zonnepanelen zijn ondertussen geïnstalleerd. Komkids betaalt volgens directeur Yde Dragstra de aanschafkosten; het bedrijf doet dit in de vorm van een renteloze lening aan de deelnemende medewerkers.

Over het waarom ervan vertelt Dragstra: “Het mooiste zou zijn als wij onze locaties voorzien van zonnepanelen en daarmee aan de kinderen kunnen laten zien wat dit kan opleveren.” Voor Komkids is dat niet mogelijk, omdat zij in de regel werken vanuit gehuurde gebouwen. Dragstra: “Daar wilden we het toch niet bij laten zitten.” Voor een gezonde toekomst van kinderen draagt het volgens hem ook bij als de energievoorziening thuis duurzaam geregeld is. Daarom het initiatief voor zonnepanelen om het dak van de woningen van de medewerkers te laten plaatsen.

Komkids neemt dus de investering voor rekening en verdient zijn kosten terug uit de energiebesparing van de huishoudens. Dragstra: “We rekenen uit wat de besparing in het Komkids-gezin is en dat is dan gelijk de aflossing van de renteloze lening. Rekeninghoudend met de stijgende energietarieven, wordt er naast het verbeteren van het maatschappelijk leven, ook winst in euro’s geboekt.”

Komkids maakt voor de praktische uitvoering van het project gebruik van Inge Advies. Dat bureau selecteerde onder meer de panelen en omvormers, organiseert de installatie en regels de btw-teruggave. Adviseur Inge Albregtse-Wijgerse: “Het is ontzettend gaaf om te zien wat Komkids hier doet. Ik ken geen bedrijf in Nederland dat zo betrokken is bij het milieu en haar medewerkers. Ze bieden de lening voor de panelen volledig renteloos aan, waardoor het de medewerkers echt niets kost.” De rentekosten neemt Komkids voor rekening, aldus Albregtse.

Hoe het financieel precies gaat lopen moet voor Van Tol en haar vriend nog duidelijk worden – ze zijn in gesprek met de leverancier en Stolk gaat wat extra voorwerk verrichten om de installatiekosten laag te houden. Ook moet voor hun geval nog duidelijk worden wat de panelen aan energie gaan opleveren en wat de terugverdientijd wordt.

Als de panelen zijn terugbetaald, blijven ze voor de huishoudens energie – en dus geld – opleveren, aldus Albregtse. Tussendoor aflossen – bijvoorbeeld bij het vinden van een andere baan of bij een verhuizing – is altijd mogelijk. Volgens de adviseur is de aflossing van de aanschaf van de panelen, na een jaar of zes realiteit. Het hoeft wat haar betreft zeker niet bij de eerste groep van 25 medewerkers te blijven. “We hebben ruimte voor zeker vijftig meer.”

Van Tol zou niet weten waarom de collega's niet meedoen met het project, anders dan dat ze in een huurhuis of in een flat met een VVE wonen. Zelf woont ze met Stolk en twee kinderen in de Ambachtenbuurt in Woudhoek. Ze heeft de indruk dat het milieu voor mensen in haar omgeving steeds belangrijker wordt en verwacht daarom wel meer deelnemers. “Onze locatiemanager – diegene die verantwoordelijk is voor Kindcentrum Toekomst in Schiedam-West – heeft uitleg gegeven en er zijn echt de nodige mailtjes aan besteed. Niemand kan zeggen dat hij of zij niet van het project weet.”