Laat je niet op stang jagen

24-04-2020 Wonen Han van der Horst


COLUMN - Nu we allemaal onder het juk van een onzichtbare vijand leven, tegen wie steeds meer mensen zich met een mondkapje of een sjaal beschermen, slaan ook langzaam maar zeker de paniek en de hysterie toe. Tot in mijn eigen wijk, Nieuwland. Daar is angst ontstaan rond een geheimzinnig teken dat op en rond het Wibautplein zo’n zeventien keer is aangebracht, bijna steeds bij moslims voor de deur. En dat ook nog aan de vooravond van ramadan. Een speciaal schoonmaakbedrijf kwam het weghalen.

Ik ken dat teken wel. Het was overal zichtbaar in de jaren van mijn jongvolwassenheid. We voerden het mee op spandoeken en vlaggen als we gingen demonstreren tegen het onrecht in de wereld. De meesten van ons hadden toen al geen idee waar het vandaan kwam maar het stond voor vrede. Zoveel was ons wel duidelijk.

Dit symbool – een cirkel met drie strepen – kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Daar bestond al in de jaren vijftig van de vorige eeuw een grote beweging tegen het bezit van kernwapens, de Campaign for Nuclear Disarmament, en dit was sinds 1958 hun logo. Volgens de wikipedia was de onbekende ontwerper geïnspireerd door de vlagsymbolen voor de letters N en D. Al in de tijd van Michiel de Ruyter kenden zeelieden een systeem om over grote afstand letters over te brengen door met vlaggen te zwaaien. Zo konden schepen voor de uitvinding van de radio met elkaar communiceren. Er bestaat nog steeds een internationaal vlaggenalfabet, dat sinds 1866 wordt gebruikt, kijk hier maar eens.

Dat is dus de achtergrond van het gevreesde symbool.

Op en rond het Wibautplein – vlak bij de moskee aan de dijk – wonen heel veel moslims. Als je daar op straat kalkt, is het moeilijk om dat niet voor hun deur te doen.

Het zal altijd wel een raadsel blijven wie het vredessymbool heeft aangebracht. Er zit ongetwijfeld geen kwade bedoeling achter. Aan de andere kant is het veeg teken dat zoveel mensen het vredesteken niet meer herkennen.

We moeten ons in deze kwade tijd niet zo op stang laten jagen.Update: Volgens sommigen toont het teken ook grote gelijkenis met het logo van Voorpost, een nationaalsocialistische splintergroepering die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika. Ook Nederland kent een afdeling. Deze organisatie heeft het ban-de-bomvredessymbool op zijn kop gezet in een cirkel, bestaande uit een groene lauwerkrans.

Dat is een trucje van Joseph Goebbels, de spindoctor van Adolf Hitler. In 1941 riep de BBC alle luisteraars in de bezette gebieden op om overal op muren de V te kalken van Victorie (en in het Nederlands van vrijheid). Dat gebeurde op zo grote schaal dat Goebbels in arren moede de hele actie overnam. Hij hing alle bezette gebieden vol met grote V's, soms ook gevat in een lauwerkrans. Daar stond dan bij: "V=Victorie, want Duitschland wint voor Europa op alle fronten". Zie hier.

De onderdrukte bevolking in de bezette gebieden lachte in haar vuistje. Die wist maar al te goed waar die V oorspronkelijk voor stond: de overwinning van de vrijheid. Zo schoten de nazi's in hun eigen voet. En zo schoten de lachwekkende imitatoren van Voorpost in hun eigen voet toen zij het vredesteken probeerden over te nemen.

Aan de tekens in Nieuwland valt overigens niet te zien of zij van Voorpost komen. Zolang wij Schiedammers van welke komaf of levensovertuiging dan ook er een vredesteken in zien, blijven de krachten van het goede aan de winnende hand.
Gerelateerd