Niet op straat

03-12-2017 Wonen Han van der Horst

Taferelen als deze voorgoed verleden tijd in Schiedam?

COLUMN - De mensen klagen nog steeds graag over onze stad. Toch timmeren wij Schiedammers vaak genoeg aan de weg. Dan hebben we ineens een geweldig exportproduct en dat hoeft geen Ketel 1 wodka te zijn of een nieuwe spannende likeur van De Kuyper. Nee, het kunnen ook heel andere dingen zijn. Dezer dagen blijken allemaal gemeentes met jaloezie te kijken naar een Schiedamse aanpak. Het gaat over huurschulden van mensen die het niet breed hebben. Woonplus heeft een manier gevonden om te voorkomen dat die met partner en kinderen op straat komen te staan, zoals in heel Nederland nog vaak genoeg voorkomt.

De aanpak van Woonplus is helemaal niet zo ingewikkeld. De Schiedamse woningbouwvereniging besefte dat de meeste mensen op alles bezuinigen, alle andere rekeningen laten lopen, om maar aan hun huurverplichtingen te kunnen voldoen. Want wie op straat komt te staan, vindt niet zo gauw nieuwe woonruimte. Bovendien loop je grote kans dat je kinderen in een gastgezin of in een tehuis worden geplaatst. Wie huurachterstand oploopt, heeft waarschijnlijk te maken met een waaier aan financiële problemen.

Wat Woonplus nu heeft uitgevonden, is dat je de problemen van klanten met huurschuld het beste allemaal tegelijk moet zien op te lossen. Woonplus komt dan ook niet alleen langs, maar neemt hulpverleners mee die ook op andere gebieden steun kunnen bieden. Zo kun je de problemen van schuldenaars op een breed front aanpakken en een regeling tot stand brengen die niet tot dakloosheid leidt. De Schiedamse aanpak blijkt erg succesvol. Het aantal uitzettingen is met tachtig procent gedaald. Geen wonder dat andere gemeentes langs willen komen om te zien hoe we dat hier doen en onze methode over willen nemen.

In Schiedam is een aanpak verzonnen die een heleboel leed voorkomt, niet alleen bij de ouders maar ook bij de kinderen die er helemaal niets aan kunnen doen als hun ouders in de financiële problemen raken.

Deze zondag ben ik weer een beetje trots op onze stad.


Gerelateerd