Nieuw woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen

02-06-2018 Wonen Redactie

Het huis van Wonen in September in Twello: foto: WiS


SCHIEDAM - 'Wonen bij September', aanbieder van wonen en zorg voor ouderen met geheugenproblemen, is van plan in Schiedam een woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen te bouwen. Op de hoek van de Elzensteeg en de Westmolenstraat moeten 24 appartementen komen, met daarbij ruime gemeenschappelijke woonkamers en buitenruimte.

De zorg voor en huisvesting van ouderen moet en kan beter en betaalbaarder, zo vindt Wonen bij September. De organisatie stelt dit al te bewijzen met inmiddels zeven woonhuizen die het 'in bedrijf' heeft, onder meer in Apeldoorn, Zevenaar en Wageningen. De aanbieder heeft bovendien acht woonhuizen in ontwikkeling, in onder meer Ede en Bodegraven. Michiel van Putten, oprichter van Wonen bij September: “We merken dat er veel vraag is naar kleinschalige ouderenhuisvesting voor een breder publiek dan alleen vermogende personen. Daarom hebben wij ons tot doel gesteld om kleinschalige ouderenhuisvesting te realiseren waar ouderen op een kwalitatieve en liefdevolle manier oud kunnen worden met een gelijkgestemde groep mensen."

De nieuwe woonvoorziening in Schiedam wordt volgens hem het eerst in het westen van Nederland. De belangstelling ervoor is groot. "Zeker voor ouderen met geheugenproblemen is wonen in de stad niet vanzelfsprekend, maar door onze manier van werken, wonen en begeleiden en de ervaring in andere steden en dorpskernen, weten we dat dit kan", aldus Van Putten.

Het is de bedoeling dat de eerste bewoners in het najaar van 2019 hun intrek nemen in het Schiedamse pand. Net als andere woonhuizen van Wonen in September staat ook dit huis in een omgeving waar wordt 'geleefd'. Dergelijke locaties hebben de voorkeur, omdat volgens Van Putten ook mensen met geheugenproblemen, zoals de ziekte van Alzheimer het prettigst wonen in een omgeving waarin wat gebeurt, waar wat te zien en te beleven valt.

Wonen bij September organiseert, voorafgaand aan het aanvragen van de vergunningen, samen met de gemeente Schiedam een informatieavond. Die wordt aanstaande donderdag gehouden. Daar worden de voorlopige plannen gepresenteerd en is gelegenheid tot het stellen van vragen. "Iedereen is welkom, van geïnteresseerden tot omwonenden, om mee te praten over de plannen en reacties te geven." De avond wordt gehouden in de Korenbeurs, vanaf half acht.