Nieuwe basis voor herstel monumenten in 'Maassteden'

19-01-2018 Wonen Redactie

De eerste 'aandeelhouders' van Stadsherstel Maassteden

SCHIEDAM - Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn gisteren aandeelhouders geworden van Stadsherstel Maassteden BV.

Met deze stap kan Stadsherstel Maassteden zich gaan inzetten in de Waterweggemeenten voor behoud en herstel van de monumenten en beeldbepalende panden die tussen wal en schip dreigen te raken. De nieuwe organisatie streeft een maatschappelijk doel na: het behoud van cultureel erfgoed en het historische karakter van de dorpen en steden in haar werkgebied voor toekomstige generaties.

De organisatie ziet het als haar maatschappelijke taak om op duurzame wijze bij te dragen aan de leefbaarheid van de (binnen)steden middels het restaureren, renoveren, realiseren en vervolgens exploiteren van panden met cultuurhistorische waarde. Naar aanleiding van een schouw in de drie gemeenten zijn partijen tot de conclusie gekomen dat er genoeg projecten zijn om op te pakken. Voor een aantal panden zal gestart worden met een haalbaarheidsonderzoek.

Stadsherstel Maassteden is opgezet door Stadsherstel Schiedam, in samenwerking met het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Tot directeur is benoemd Irma van Leeuwen, die de afgelopen maanden al aan het werk was in voorbereiding op de vorming van de nieuwe organisatie.

Van Leeuwen heeft ruim 25 jaar relevante werkervaring; ze was van 2000 tot 2008 directeur van Stadsherstel Den Haag e.o. NV.

Er is een Raad van Commissarissen benoemd die deskundig is op het gebied van cultureel erfgoed, vastgoed, financiën, bedrijfskunde en juridische zaken. Het fonds, met ook al een kwart eeuw ervaring in het aanwenden van vermogen om maatschappelijk relevante projecten in het Waterweggebied te ondersteunen, is een van de aandeelhouders. Van Leeuwen: “Door de koop van aandelen leggen de gemeenten en het fonds een belangrijke basis voor een zelfstandige maatschappelijke onderneming die zich inzet voor het behoud en de versterking van het historische karakter van de drie steden en omliggende dorpen. Ook andere partijen die willen investeren in het behoud van monumenten in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam kunnen toetreden als aandeelhouder.”

Door de panden na restauratie en herbestemming te exploiteren en te beheren, wordt de kwaliteit en het behoud van de panden geborgd en een bijzondere portefeuille van historische panden opgebouwd, zo is de inzet van de organisatie. Die werkt op zakelijke en professionele wijze, wat betekent dat de investeringen in de panden op termijn een direct en indirect rendement dienen op te leveren. Het kantoor van Stadsherstel Maassteden is gevestigd in Pand Paulus aan de Korte Haven 125 in Schiedam.