Nieuwe stap in bouw 700 woningen op glasfabriekterrein

27-01-2022 Wonen Redactie

Foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Projectontwikkelaars Blauwhoed en Dudok Real Estate en de gemeente Schiedam hebben een volgende stap gezet in de ontwikkeling van het terrein van de glasfabriek. Zij tekenden gisteren een zogenaamde anterieure overeenkomst.

Die heeft tot doel de afspraken tussen ontwikkelaars en overheid over de ontwikkeling van het gebied vast te leggen, onder meer over wie welke kosten draagt. Verder werden gemeente en ontwikkelaars het eens over verkoop van het naastgelegen voormalige VROM-terrein, nu parkeerplaats, en de zogenaamde Hoek Nieuwsticht; daarvoor werd gisteren een koopovereenkomst getekend.

Op deze terreinen willen Dudok en Blauwhoed ongeveer zevenhonderd woningen (dertig procent sociale huur, zeventig procent middeldure en vrije sector huur/-koop) en 25.000 vierkante meter bedrijfsruimte realiseren. Volgens wethouder Antoinette Laan van Wonen wordt het een 'onderscheidend' woongebied. "De gunstige ligging tegen de binnenstad aan en het historische karakter van het gebied bieden volop mogelijkheden om het te ontwikkelen tot een eigentijds gebied. De Glasfabriek is onderdeel van het Dutch Distillers District, de bakermat van gedistilleerd. De historie van de glasindustrie zal zichtbaar blijven en de geschiedenis rond gedistilleerd versterken.’’

De komende tijd willen de betrokken partijen het gebied blijven benutten voor 'tijdelijke functies en lokale initiatieven', zoals de expositie met grafittikunstenaars van het museum. Dudok-directeur Marcel Schippers: “We gaan het terrein inzetten voor evenementen, exposities, werkplekken, ateliers en horeca. Hiermee leggen we de basis voor een nieuwe identiteit van het gebied. We kijken uit naar de ontwikkeling van De Glasfabriek. We hebben in Blauwhoed een mooie samenwerkingspartner gevonden. Met ondertekening van de overeenkomst kunnen we samen met de ontwerpende partijen Barcode Architects (Stedenbouw) en Delva Landscape (Landschap) voortvarend aan de slag.’’ 

Met de ondertekening kan Schiedam de bestemmingsplanprocedure beginnen. "De projectontwikkelaars kunnen naar verwachting in 2023, na alle benodigde voorbereidingen, starten met de eerste ontwikkelingen", aldus een bericht van de gemeente.


Gerelateerd