Nog een brug graag, de Plantagebrug

11-07-2017 Wonen Han van der Horst

Voetbrug over de Buitenhaven; foto: Gemeentearchief Schiedam

COLUMN - Nu we toch bezig zijn met het feestelijk overspannen van onze stedelijke wateren, ligt het voor de hand nog een verbinding te maken: vanaf de Makkersstraat over de Buitenhaven naar de tot nog toe wel heel rustige wandelboulevard die de gemeente daar heeft aangelegd.

Ook nu kan het Stadskantoor zich laten inspireren door het verleden. Er heeft daar weliswaar nooit een brug gelegen, maar dat mag de pet niet kreuken. Elders - ter hoogte van de Buitensluis - kon je wel naar de overkant. Eerst was daar de Buitenhaven overspannen met een voetbrug, waar de fotograaf Van Diggelen een mooie ansichtkaart van maakte. In 1902 werd die vervangen door de oude Hoofdbrug die weg moest omdat hij ongeschikt was voor de rails van de nieuw-aangelegde paardentram. Die kwam uit de stal van de Appelmarktbrug en raakte na vier jaar al - waarschijnlijk vanwege het gebruik door zwaarbeladen wagens - definitief in het ongerede. Het was wel een mooi gezicht, die brug.

Toen kwam de Koninginnebrug die Schiedammers van boven de zestig zich nog wel herinneren.

Maar er is een betere replica voor een nieuwe overspanning van de Buitenhaven ter hoogte van de Makkersstraat en dat is de voormalige Kippenbrug, die aan het huidige exemplaar vooraf ging want dat was best een grappig dingetje.

Waar is zo’n bruggetje ter hoogte van de Makkersstraat goed voor? De gemeente begint op korte termijn met de herstructurering van de Koemarkt, tot een soort ontmoetingsplein. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar een nieuwe toekomst voor het parkeerterrein achter 't Sterretje en het areaal waar nu nog de glasfabriek zijn bestaan rekt. Het ligt voor de hand dat daar een combinatie van wonen en werken (voor innovatieve starters) ontstaat.

Een eindje verderop prijkt de distilleerderij van De Kuyper, met Nolet en Herman Jansen een iconisch Schiedams bedrijf, dat de traditie van gedistilleerd op zijn eenentwintigste eeuws voortzet. Een verbinding naar de Tuinlaan en de Plantage - met de Lange Haven historisch kroonjuweel van de stad, ligt dan voor de hand. Denk daarbij ook aan de Sodafabriek met zijn activiteiten en het pakhuis waar Loopuyt nu nieuw leven in blaast.

Het levert daarom veel toegevoegde waarde op als je ergens halverwege de Buitenhaven kunt oversteken en niet afhankelijk blijft van de Koemarkt- en de Koninginnebrug. Zo’n bruggetje op die plek, zou een lonende investering zijn. Er zou zo een omloop van betekenis tot stand komen. Je mag hem van mij Plantagebrug noemenGerelateerd