Ondanks woningnood toch (blijvende) leegstand in Schiedam

26-11-2021 Wonen Redactie

SCHIEDAM - In Schiedam stonden op 1 januari op iedere honderd huizen bijna vier huizen leeg.

Daarmee was de leegstand in de stad groter dan gemiddeld in Nederland, waar op dat moment 187.000 woningen niet werden bewoond. Dat is 2,4 procent van alle woningen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat de leegstand van Schiedamse huizen iets afneemt: op 1 januari 2020 was de leegstand vier procent, op 1 januari 2021 3,7 procent.

Opmerkelijk is dat er huizen zijn die langdurig niet worden bewoond. Het CBS concludeert dat 1,6 procent van de Schiedamse woningen op beide genoemde data leeg stond. Dat betekent dat deze huizen tenminste een jaar, maar mogelijk langer, ongebruikt stonden.

Voor het begrip: een woning staat voor het CBS leeg als er volgens de Basisregistratie personen geen mensen staan ingeschreven, én als er volgens de WOZ geen gebruiker is én als er geen sprake is van inschrijving als bedrijf in het Handelsregister. "Er is niet in de praktijk getoetst of er daadwerkelijk mensen wonen en/of een bedrijf of instelling actief is", zo meldt het statistisch bureau.

De leegstand van kantoren en winkels was begin 2021 respectievelijk 10,2 procent en 8,7 procent. Zodoende stond op 1 januari 2,7 procent van de gebouwen in Nederland leeg.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date