Overstap naar 'omgekeerd' huisvuil verwijderen begint in noord

24-04-2019 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De overstap van het ophalen van restafval naar plastic, metaal en drankenkartons begint in Schiedam in Woudhoek, de Vogelbuurt en in de Ringvaart. Dat kondigt de gemeente Schiedam aan.

Over een paar weken maken de huishoudens daar de omslag van het in de eigen kliko verzamelen van restafval en het zelf naar de ondergrondse containers brengen van het zogenaamde pmd-afval (plastic, metaal en drinkkartons), naar de omgekeerde handelwijze. Na de zomervakantie volgen andere wijken. Irado zal de bewoners van de verschillende buurten informeren wanneer zij aan de beurt zijn.

Ambitie met die stap is om het aantal kilo's restafval omlaag te brengen naar 160 kilo per persoon per jaar. Dat moet volgend jaar al het geval zijn. Nu wordt nog 259 kilo per persoon 'weggegooid' als restafval, aldus de gemeente. daarmee wordt de afvalverwijdering behalve milieuvriendelijker (want meer hergebruik en minder verbranden van afval) ook goedkoper, aldus wethouder Jeroen Ooijevaar. "Gescheiden afval zoals papier, pmd, glas en textiel levert zelfs geld op. Dat helpt ons de kosten voor afvalinzameling zo laag mogelijk te houden.”

De omschakeling geldt niet alle Schiedamse woningen maar in principe alleen huizen met een tuin. Irado bouwt de kliko’s waar nu het restafval in gaat, de komende tijd om tot pmd-kliko’s. Op enkele plekken worden extra ondergrondse containers geplaatst om de Schiedammers niet te ver te laten lopen naar de plek waar zij hun restafval kwijtkunnen. Dit plaatsen zal gebeuren in overleg met de omwonenden, aldus de gemeente.

Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, krijgen bewoners een uitgebreid informatiepakket thuisgestuurd. Ook worden ‘afvalcoaches’ ingezet die bewoners indien gewenst aan huis tips en informatie geven hoe ze het beste afval kunnen scheiden.


Gerelateerd