Plekken zat voor guerillaboom

03-08-2019 Wonen Redactie

De Bomenridders vorig jaar bij hun oprichtingsboom aan de Schie


SCHIEDAM - Het Bachplein, Park Harga, het 'kale Stadserf', de Korte Achterweg. Bij de Bomenridders Schiedam kwamen al heel wat voorstellen binnen voor een nieuwe plek voor de boom waarmee het werk van de ridders begon.

Die oprichtingsboom werd neergezet aan de Schie, pal voor de barometerzaak van Andreas Rose, nog geen anderhalf jaar geleden. Met daarbij op een bordje de tekst: ‘Een dwaas ziet niet dezelfde boom als een wijze'.

Ondertussen maakte de gemeente Schiedam plannen voor een nieuwe inrichting voor de Hoogstraat, met daarbij ook enkele aanpalende straten en stegen, zoals het stukje Schie/ Brede Marktsteeg. De plannenmakers willen een boom die meer prominent aanwezig is, niet pal aan het water, maar pront midden op het voetgangersgebied. De oprichtingsboom staat dus niet goed, moet weg. En de Bomenridders zijn daar opmerkelijk genoeg mee akkoord - ook al omdat er in de steeg een extra boom komt.

Maar ook omdat het besef is doorgedrongen dat zo'n boom ook een functie kan hebben als 'een soort protestboom', een gezichtsbepaler die aan de kaak stelt, probeert situaties te veranderen en na gedane zaken naar een ander punt verhuist, waar zijn aanwezigheid dan dringend gewenst is. "Volgens de experts kan zo'n jonge leiplataan dat hebben", aldus Annerike van de Water namens de Bomenridders. Zo wordt het een soort 'guerillaboom', die moet aankaarten waar natuur tekortschiet of waar gedane beloften niet worden nagekomen.

De plataan zal dus worden uitgegraven en verkassen, ergens in januari, februari.  Waartoe, dat is nog onderwerp van gesprek. De Bomenridders zetten twee weken geleden de vraag uit waar de oprichtingsboom zou moeten komen. De nodige ideeën kwamen al direct binnen. Voor Park Harga waar zo enorm veel boven verdwenen, voor het Stadserf waar zelfs het groen in van die grote bloempotten het niet uithielden, voor het Bachplein dat steeds meer een kale vlakte wordt. En voor de Korte Achterweg, waar eerder dit jaar een boom verdween, tot grote spijt van de omwonenden (zie dit bericht.) Nieuwe voorstellen zijn nog welkom, vertelt Van de Water, de knoop wordt ergens in het najaar doorgehakt. Een bericht met argumentatie en een omschrijving van de locatie naar E: schiedam@debomenridders.nl volstaat.Gerelateerd