Prijsstijging Schiedamse woningen vlakt af

24-10-2021 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De prijsstijging van Schiedamse woningen vlakt af. Dat valt op te maken uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. In het derde kwartaal lag de gemiddelde waarde van verkochte woningen in Schiedam met 294.000 euro 16,2 procent hoger dan een jaar geleden. 

In het tweede kwartaal was die stijging nog 21,3 procent. Daarbij dient echter te worden aangetekend dat het gaat om een relatief beperkt aantal woningen, waardoor uitschieters voor een vertekend beeld kunnen zorgen. In heel Nederland betaalden de nieuwe eigenaren van bestaande woningen in het derde kwartaal 19,2 procent meer dan vorig jaar.

Uit de cijfers van de makelaarsvereniging - waarbij de meeste Schiedamse makelaars zijn aangesloten - blijkt verder dat het aantal verkochte en gekochte woningen in de stad afneemt. Tussen 1 juli en 30 september werden door de NVM-makelaars 179 woningen verkocht. In het tweede kwartaal waren dat 192 huizen, in de zomermaanden vorig jaar 223 woningen. Het verminderde aantal verkopen deed zich voor in alle deelmarkten. Zo werden er 48 Schiedamse tussenwoningen verkocht, tegen zestig vorig jaar, en 113 appartementen, waar dat er in de zomer van 2020 128 waren. Vorig jaar zomer gingen er in de stad twaalf twee-onder-één-kappers over in andere handen, afgelopen zomer maar vier. Vrijstaande panden werden er in de afgelopen drie maanden overigens helemaal niet verkocht in Schiedam. Al met al werden er een kleine twintig procent minder woningen in de stad verkocht dan een jaar geleden. Overigens was dit in heel Nederland bijna dertig procent.

Zo kan het dus dat de gemiddelde prijs van de verkochte twee-onder-één-kappers in Schiedam deze zomer ongeveer zes procent daalde ten opzichte van vorig jaar. En die van de hoekwoningen met een kleine tien procent. Daarvan werden er de afgelopen drie maanden maar veertien verkocht.

Tegenover die daling van de gemiddelde verkoopprijs steeg die van appartementen met ruim negentien procent, en die van tussenwoningen met bijna 22 procent. Een appartement kostte gemiddeld 242.000 euro, een tussenwoning 373.000.

Een indicatie van de krapte op de woningmarkt is verder het aantal dagen dat een woning te koop staat. In Schiedam daalde die van dertig dagen vorig jaar, naar 25 dagen gemiddeld in de afgelopen drie maanden. In heel Nederland is dat gemiddeld 23 dagen. Aan het begin van deze maanden stonden bij de NVM-makelaars 92 Schiedamse woningen te koop, bijna eenderde minder dan een jaar geleden.

Er werden afgelopen kwartaal 186 bestaande woningen in de stad te koop gezet. Een jaar eerder waren dat er 212.

Afgelopen kwartaal werd volgens de NVM-gegevens 81 procent van de woningen voor meer geld verkocht dan waarvoor ze te koop werden gezet.Gerelateerd