Categorieën

Service

Schiedam Nieuw-Amsterdam?

Schiedam Nieuw-Amsterdam?
Wonen

Schiedam Nieuw-Amsterdam?

  • Redactie
  • 06-06-2018
  • Wonen
Schiedam Nieuw-Amsterdam?

Lokerse (rechts) overhandigt zijn rapport aan de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten; foto: Cushman & Wakefield


SCHIEDAM - Een lumineus ideetje van een vastgoedbaas uit Amsterdam: spreek niet langer van de Randstad, maar noem het verstedelijkte gebied in Zuid- en Noord-Holland: Nieuw-Amsterdam.

Oké, zijn plannetje, gisteren gepresenteerd in de Amsterdamse RAI tijdens een vastgoedbeurs, is ook bedoeld om de knuppel in het hoenderhok te gooien. "Het debat op gang te brengen." Want in de ogen van Jeroen Lokerse moet er iets gebeuren: Nederland laat te veel kansen liggen, zo stelt hij.

Volgens de adviseur van het Amerikaanse vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield - dat anderhalf jaar geleden ook de naam werd van het in Nederland veel bekendere DTZ (Zadelhoff) - is er één bestuur nodig voor stedelijk Nederland, 'om de economische en maatschappelijke ontwikkelingen die op ons af komen aan te kunnen en er richting aan te geven'. "De veranderingen in de manier waarop geld verdiend en verdeeld wordt en de verstedelijking en internationalisering, zijn niet te stoppen", aldus Lokerse in zijn plan. "Voorbereid zijn betekent het totaal sterker maken in plaats van ́een beetje samenwerken ́ en ́een beetje concurreren ́. Over tien à twintig jaar bestaat Europa uit een beperkt aantal stedelijke gebieden waar het gebeurt. In die gebieden willen bedrijven zich vestigen, mensen wonen en studenten opgeleid worden. Nederland moet daarbij zijn en dat kan."

De krachtenbundeling die Lokerse wil, kan zich concreet uiten in zaken als een geïntegreerde citymarketing, en de manier waarop de regio zich in het buitenland neerzet. Maar ook in verbeterd en geïntegreerd onderwijs en gezamenlijke bouwplannen - en uitvoering - voor woningen, wegen en bedrijventerreinen. 

"Los van elkaar hebben Nederlandse steden onvoldoende slagkracht, maar door de krachten van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag én Eindhoven echt te bundelen tellen we internationaal mee. Dan is Nederland als stedelijke regio aantrekkelijker dan Londen of Parijs met wel de schaalvoordelen van deze steden maar niet de nadelen van een mega-agglomeratie. Dit vereist een gezamenlijk bestuur dat erop gericht is de kwaliteiten van ons land te behouden en de negatieve effecten van verstedelijking tegen te gaan."

Uiteraard stelt de makelaar dat het belangrijk is dat de Randstad zich blijft ontwikkelen, door te bouwen. "Bestuur de Randstad als één grote stad. Met een integrale visie op woningbouw, leefbaarheid en infrastructuur. Nederland moet stoppen met klein denken en uitsluiting en dat kan door met elkaar een nieuw faciliterend systeem te ontwikkelen dat overheid, politiek, bedrijfsleven en wetenschap met elkaar verbindt. Een systeem waarin wonen, werken, verkeersstromen, CO2-uitstoot, toerisme, opleiding en infrastructuur optimaal op elkaar zijn afgestemd."

Was getekend: Jeroen Lokerse. Laat het de Schiedammers maar niet horen...