Categorieën

Service

Schiedamse eerste eigen woning blijft betaalbaar

Schiedamse eerste eigen woning blijft betaalbaar
Wonen

Schiedamse eerste eigen woning blijft betaalbaar

  • Redactie
  • 09-05-2020
  • Wonen
Schiedamse eerste eigen woning blijft betaalbaar

SCHIEDAM – Alleenstaande starters hebben het moeilijk een aardige koopwoning te vinden als ze niet over ‘eigen geld’ beschikken. Om een huis tussen de 55 en 65 vierkante meter in eigen land te kunnen kopen, moet een Nederlander gemiddeld over negentienduizend euro beschikken.

Schiedam blijft ondanks de fors gegroeide populariteit en dito koopsommen van woningen, relatief betaalbaar. Voor hetzelfde huis in Schiedam moet iemand die alleen een huis koopt en 36.000 euro verdient, 6410 euro eigen geld inbrengen. Dat is iets minder dan in Vlaardingen (6590 euro), Rotterdam (7140 euro) en Maassluis (7180 euro). Maar onvergelijkbaar met Amsterdam, waar een startende eenpitter 190.290 euro voor een vergelijkbare woning moet kunnen ophoesten.

Dat blijkt uit cijfers verzameld door Jumba en Independer. Zij stelden zogenaamde ‘eigengeldkaarten’ samen, waarop precies te zien is hoeveel geld er nodig is om als starter op de woningmarkt een eerste woning te kopen.

Mensen met wat hoger gespannen verwachtingen moeten beter bemiddeld zijn, logisch. Wil diezelfde startende eenverdiener een huis tussen de 95 en 105 vierkante meter, dan is in Schiedam ook al 54.270 euro eigen geld nodig. Bij een pand dat nog eens twintig meter groter is, is dat maar liefst 123.990 euro. Ook bij een iets bescheidener pand van 75 tot 85 meter is 14.460 euro nodig.

Voor wie die 36.000 euro inkomen heeft. Net als zo vaak in het leven hebben mensen die meer hebben, te weten een hoger salaris of ander inkomen, ook meer mogelijkheden. Iemand met een inkomen van 54.000 euro hoeft bij ouders en anderen maar 7.600 euro, dus zo’n beetje de helft, op te halen voor hetzelfde huis. Iemand met een inkomen van dertigduizend euro zit al veel sneller klem, omdat die 43 duizend euro nodig heeft, weer voor datzelfde huis.

Uiteraard is het voor een stel dat voor het eerst voor het eerste een huis wil kopen, makkelijker om samen de benodigde middelen op tafel te leggen. Willen ze een huis kopen tussen de 75 en 85 vierkante meter, en verdienen ze beiden dertigduizend euro, dan moeten ze samen 7600 euro eigen geld meenemen. Dat is volgens de onderzoekers hetzelfde bedrag als een stel dat allebei 54.000 euro verdient. Dezelfde stellen kunnen een huis van 115 tot 125 meter in Schiedam kopen als ze 9750 euro meenemen. Een groot verschil dus met alleenstaanden.