Subsidie op fietsers

16-06-2019 Wonen Han van der Horst


COLUMN - Nou we vissen weer mooi achter het net. Daar staan we met ons goeie gedrag. Wij wandelaars, fietsers en gebruikers wat in de ogen van de RET voor openbaar vervoer doorgaat.

Wethouder Ooijevaar wil een verkeersindigestie in de stad tegengaan. Daar is reden genoeg voor, zoals bijvoorbeeld de bewoners van de Burgemeester van Haarenlaan maar al te goed weten. Sinds de economische crisis is weggeëbd schuiven daar vanaf vier uur in de middag lange rijen auto’s voorbij. Wie dacht dat de verlengde A4 of al dat gedoe en gekloot bij de Vijfsluizen soelaas zou bieden, is bedrogen uitgekomen.

Volgens Ooijevaar en het college is er maar een remedie: minder auto’s de stad in. Daarom wil hij automobilisten tien procent korting geven op de aanschaf van een e-bike. Dan moeten zij toezeggen minstens twee dagen per week de auto te laten staan.

Daar hebben wij ons dan ons leven lang het schompes gelopen en in weer en wind bij de bushalte gestaan, om het volle pond te moeten betalen. Ecologische voetafdruk? Een stuk kleiner dan van die dieselklantjes. Beslag van de openbare weg? Minimaal. Parkeeroverlast: die veroorzaken wij niet behalve als wij dronken middenin het voetgangersgebied liggen en dat is al weer jaren uit de mode.

Nee, we krijgen geen beloning. Integendeel, wij worden genegeerd. En hoe wil de gemeente controleren dat die automobilisten daadwerkelijk hun wagen twee dagen thuis laten? Dan zou je hun kentekens continu moeten fotograferen of volgapparatuur in de wagen plaatsen. Het zal voor die automobilisten wel zijn: pik in. Het is winter.

Nee, dit is een bizar plan. Het kost alleen maar geld op deze manier en je bereikt er niets mee. En als je mij dan korting geeft? Dat is ook het paard achter de wagen spannen. Dan ga ik niet meer lopen maar neem de fiets met zijn batterij die tot zoveel schade aan het milieu is tot stand gekomen.

Er is maar een oplossingsrichting: bekijk hoe je fietsers kunt belonen. Met gratis bewaakt parkeren bijvoorbeeld. En dat op grote schaal. En dat je dan bij de fietsenstalling meteen een kortingskaart meekrijgt voor in de winkels en de horeca.Gerelateerd