Toch zonnepanelen voor Schiedammers zonder dak

29-09-2016 Wonen Redactie

Herman Gels vertelt over de postcoderoos aan VvE-bestuurders

SCHIEDAM – Schiedammers zonder een eigen dak kunnen toch profiteren van zonne-energie. Dat stelde Herman Gels, voorzitter van het Schiedams Energie Collectief (SEC) vanavond tijdens een bijeenkomst van het VvE Platform Schiedam. Dat kan door gebruik te maken van de regelingen rond de Postcoderoos.

Dat fleurige woord staat voor een groep postcodegebieden die grenzen aan elkaar. Dus in Schiedam bijvoorbeeld de postcodegebieden 3111 met de gebieden 3112 tot en met 3119. Mensen in deze postcodegebieden kunnen samen investeren in zonnepanelen die liggen op een dak dat niet hoort bij een van hen, maar bijvoorbeeld van de overheid is, of van een school of kerkgemeenschap. Ook installaties op de grond kunnen. “Het systeem van de roos is ook geschikt voor mensen wiens dak niet geschikt is, of mensen die het lelijk vinden om panelen op hun dak te leggen”, aldus Gels. De stroom voor de installatie wordt verkocht aan een energiebedrijf en dat (of de eigen leverancier) geven een korting op de energierekening van de investeerder.

De rijksoverheid heeft de regeling rond de postcoderoos dit jaar aantrekkelijker gemaakt. Toen deze in 2014 in het leven werd geroepen, vergoedden de energiebedrijven 7,5 cent per kWh. Dit jaar kunnen ze 10.07 cent vergoeden. “Dit is exclusief btw”, aldus Gels, “met btw wordt het voordeel iets meer dan 12 cent.”

Wat nodig is, zijn enthousiaste mensen, draagvlak binnen een VvE of wijk en een locatie voor tenminste honderdvijftig panelen, dat is zo'n 225 vierkante meter. “Anders is het project te klein en is het de moeite niet.” De benodigde investering ligt tussen de 50.000 en 70.000 euro.

De regeling is nog niet erg bekend, aldus Gels en loopt nog niet zo geweldig, maar kan interessant zijn voor mensen die hun energieverbruik willen verduurzamen – en dat is toch een belangrijk doel van het rijksbeleid, van de gemeente Schiedam en van SEC, dat is opgericht om duurzame energie voor Schiedammers bereikbaar te maken. Het collectief leverde recent het project Wennekerpand af en gaat door met de ontwikkeling van andere zonneprojecten en ook met de realisatie van twee windmolens op Vijfsluizen.


Gerelateerd