Verbetert waterkwaliteit in Delfland?

27-07-2019 Wonen Redactie


DELFT – Het oppervlaktewater in het waterschap van Schiedam telde vorig jaar twaalf stoffen die in een te grote concentratie voorkwamen. Een jaar eerder water dan er nog zestien.

Dat meldt het hoogheemraadschap Delfland in de Waterkwaliteitsrapportage 2018. De opstellers constateren dat er flinke stappen zijn gezet als het gaat om het terugdringen van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. “Ze worden minder in het water aangetoond. Deze verbetering is vooral behaald door de extra inzet in het glastuinbouwgebied”, stelt het hoogheemraadschap.

De Algemene Waterschapspartij (AWP) ziet dat anders. “De chemische waterkwaliteit is in 2018 weer een klein stukje minder slecht geworden.” Het liefst zag de AWP dat er helemaal geen bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater van Delfland zouden voorkomen. Ook al is het aantal ongewenste stoffen met een te hoge concentratie gedaald, 'de totale concentratie van alle bestrijdingsmiddelen samen is wel weer licht gestegen'. “Dat komt dus neer op een hogere concentratie per overgebleven bestrijdingsmiddel”, aldus de AWG.

"Vergelijk het maar met te hard rijden", zegt fractievoorzitter Hans Middendorp. "Rijd je nou echt zoveel veiliger als je niet zestien maar twaalf bekeuringen krijgt voor te hard rijden, terwijl je snelheid gemiddeld wel hoger was?"

Delfland zelf waarschuwt dat het doel van een gezonde waterkwaliteit met veel verschillende planten en dieren 'nog niet binnen handbereik is, daarvoor is nog een behoorlijke verbetering nodig'.

De AWP kondigt vragen aan om duidelijk te krijgen hoe de waterkwaliteit in Delfland verder omhoog kan.


Gerelateerd