Vestia wint het met manana-manana

05-09-2021 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Ze wonen in het land van de ‘manana-manana’, maar moesten op bezoek bij opa en oma in Schiedam om het sterkste staaltje van die houding in tijden tegen te komen. “Schandalig”, noemt opa het optreden van de mensen die zich de situatie aan zouden moeten trekken.

Bo en Lois Zonneveld wonen in Spanje en zijn op bezoek bij hun opa en oma in Schiedam. Die wonen in een wooncomplex voor ouderen aan het De Biepad, zeg maar tussen de parkeerplaatsen aan de voor- en achterkant van het Hof van Spaland. Het is een complex van zes verdiepingen met steeds vier woningen. Verhuurder is Vestia. 

Dik een jaar geleden waren de twee zussen voor het laatst bij oma en opa, en nu andere familieleden op vakantie zijn, kwam het mooi uit weer een paar dagen met hen door te brengen. Toen ging de lift in storing, gisteren rond drie uur. Gelukkig waren ze daarvoor met opa van 91 al even naar buiten geweest. “Het was heerlijk dat dat kon”, vertelt Lois, "want opa ligt al anderhalf jaar op bed met een katheter en is al heel lang niet naar buiten geweest.” Even een blokje om, heerlijk. Het idee was om vandaag naar het Beatrixpark te gaan. 

Ze belden Vestia, gisteren. “Iemand zou komen, en er is ook iemand langgewenst, maar al te veel gedaan is er niet.” Ze belden opnieuw, maar kregen te horen dat er niets aan te doen viel, nu. “Morgen of dinsdag komt er een technicus’, kregen we te horen”, vertelt Lois.

Maar haar zus zette ze zich gisteren nog in om mensen de trap op te helpen, met hun rollators, mensen die voor de storing begon naar buiten waren gegaan om boodschappen te doen. “Er woont een man van 92 alleen, op zes hoog. Die kan niet naar buiten.” Ze weet ook van een buurvrouw die morgen naar de begrafenis van haar broer wil gaan maar moeilijk ter been is.

“Kijk, ik begrijp het als Vestia er alles aan doet en moet concluderen dat er een onderdeel ontbreekt dat besteld moet worden. Maar je krijgt niet het idee dat ze er alles aan willen doen. Er wordt nul info gegeven, je krijgt een callcenter dat zegt dat er tot maandag niets kan worden ondernomen.”

Dat had ze ‘echt niet verwacht’, in het goed georganiseerde land dat zij nog steeds in Nederland ziet, met jaren Spaanse ervaring op de teller. “Er zal toch wel iemand zijn die een lift kan maken?”

Van de lunch in het Beatrixpark met zijn viertjes komt nu niets terecht. Het mag niet zo zijn. “Morgen gaan we terug naar huis.” Of er moet nog een slimme oplossing komen, ‘misschien moeten we een paar hele sterke mannen vragen’, maar de lol is er vanaf. 

Opa Zonneveld beaamt dat. “Ik had me er zo op verheugd dat we naar buiten konden, in het Beatrixpark wat gaan eten. De gezelligheid. Het is echt een teleurstelling zo, nu die meiden morgen weer naar huis gaan. Ik vind het schandalig. Dat Vestia 960 euro huur durft te vragen en zo weinig doet. Je verwacht dat je een klein beetje netjes mag wonen, en het minste is dat je erin en eruit kan. Maar ze doen helemaal niks. Ik vraag me af wat er gebeurt als de boel in de brand gaat.”

Een woordvoerster van Vestia reageert met de mededeling dat zij ook voor een voldongen feit staat. "We hebben van Skylift, onze liftpartner, de terugkoppeling gehad dat ze de lift niet konden maken dit weekend. Dat wordt maandag opgepakt." De reden van de storing is 'door hun storingsdienst niet te achterhalen'. Zij stelt dat er voor de nooddienst van Vestia geen manieren zijn om actief de bewoners te informeren. "Wellicht kan een bewoner dat doen", door bijvoorbeeld een papier op de lift te hangen. Hoe het morgen verder gaat is ongewis, juist omdat niet duidelijk is of er bijvoorbeeld een onmisbaar onderdeel is dat ontbreekt, of dat het werk is dat door meer of andere mensen moet worden gedaan. Bewoners die willen weten of zij morgen de deur uitkunnen omdat ze van de lift afhankelijk zijn kunnen vanaf half negen bellen met Vestia, aldus de woordvoerster.Gerelateerd