Vlaardingen stopt met aparte inzameling plastic

20-02-2020 Wonen Redactie

Laatste nieuws: Irado meldt dat de Vlaardingse stap 'geen gevolgen' heeft voor Schiedam. "De gemeente Schiedam heeft gekozen voor bronscheiding van plastic, metaal en drankkartons (pmd) met kliko’s in de laagbouw", aldus een woordvoerster. "De pmd-containers bij de Afval Apart Punten blijven staan voor bewoners van de hoogbouw."

VLAARDINGEN - Vlaardingen stopt met de gescheiden inzameling van plastic huisvuil. Dat maakt de gemeente Vlaardingen bekend.

"Maakt u gebruik van de plastic containers om uw plastic afval netjes gescheiden in weg te gooien? Dan is het goed om te weten dat deze containers binnenkort verdwijnen. Het apart inzamelen van plastic is niet meer nodig omdat de afvalverwerkingsfabriek de plastic grondstoffen inmiddels zo goed uit het restafval kan halen, dat dit meer bruikbaar plastic oplevert dan via het gescheiden inzamelen", zo meldt de gemeentelijke website.

In Vlaardingen staan vijftig containers voor plastic waarvan de inhoud een of twee keer per week afgevoerd wordt naar een verwerker die hier weer nieuwe grondstoffen van maakt. "Dat werkt in principe prima, maar in het restafval zit nog steeds veel plastic", aldus de gemeentelijke overheid. "Daarom laat de gemeente plastic (net als metalen verpakkingen en drankenkartons) al enige tijd ook uit het restafval halen door de afvalverwerker." Omdat de nagescheiden hoeveelheid plastic groter is dan de inzameling via de containers voor plastic op straat, heeft de Vlaardingse gemeenteraad onlangs besloten om helemaal over te gaan op het nascheiden van plastic. Half maart worden de grote oranje inzamelingscontainers van straat gehaald. "De plastic containers op de Afval Apart Punten worden omgebouwd tot een extra container voor glas of papier."

Vlaardingen stelt onverminderd toe te werken naar een halvering van de hoeveelheid plastic dat in de verbrandingsovens verdwijnt, voor 2022.

Of deze stap consequenties heeft voor de afvalinzameling in Schiedam, en welke, is vooralsnog onbekend. In Schiedam wordt sinds mei in enkele wijken plastic aan huis opgehaald, in plaats van het restafval.


Gerelateerd