Vluchtelingenwerk huldigt 'onmisbare' vrijwilligers

15-12-2018 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland heeft donderdag - aan de vooravond van Nationale Vrijwilligersdag - vier zeer trouwe vrijwilligers uit Schiedam gehuldigd, vanwege hun langdurige inzet de stichting. Zij werden toegesproken door Mirjam Schippers van de gemeente Schiedam en ontvingen een mooie attentie uit handen van Mirjam Kort, hoofd bedrijfsvoering van Vluchtelingenwerk. Twee andere jubilarissen waren verhinderd en krijgen hun attentie later.

Vluchtelingenwerk is een vrijwilligersorganisatie, veruit het meeste werk bij de maatschappelijke en juridische begeleiding van statushouders wordt gedaan door vrijwilligers. Van inschrijving op school of in de gemeente tot aan de gezinshereniging, van taalmaatje tot jobcoach: ‘vluchtelingenwerkers’ zijn de onmisbare schakels tussen de nieuwkomers, de gemeente en de samenleving, zo werd tijdens de bijeenkomst onderstreept.

Vrijwilliger Hans Bautz is al veertien jaar actief. Cliënten die jaren geleden door hem zijn geholpen, vragen nog altijd naar hem, zo werd door Kort gedebiteerd. "Hij is en blijft voor hen de contactpersoon." Goede tweede op het gebied van ‘dienstjaren’ is Bets Stevens. Zij is sinds dertien jaar actief. Sonja van der Weerdt (twaalf jaar), Jacinthe Winnubst (elf jaar), Francisca Jonker en Juan Heinsohn-Huala (beiden tien jaar) volgen.

Juan Heinsohn-Huala is zelf als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij weet goed hoe het is om ergens opnieuw te beginnen, om ergens opnieuw vrijheid te kunnen ervaren. Die vrijheid is hetgeen hij ook als kunstenaar nastreeft. Vanuit deze passie voor mensen, hun verhalen, kunst en cultuur geeft hij de vrijheid sinds tien jaar door als vrijwilliger bij Introductie en Integratie Activiteiten (IIA) van Vluchtelingenwerk Schiedam.

"Deze groep ervaren mensen is goud waard voor ons als organisatie", aldus Kort. "Maar belangrijker nog: met hun kennis en ervaring maken ze het verschil in de levens van vluchtelingen hier in Schiedam. Ze zijn absoluut onmisbaar.’"Gerelateerd