Categorieën

Service

Vrijheid terug op zijn stekkie

Vrijheid terug op zijn stekkie
Wonen

Vrijheid terug op zijn stekkie

  • Redactie
  • 22-10-2016
  • Wonen
Vrijheid terug op zijn stekkie
SCHIEDAM - Vrijheid is terug op zijn oude stekkie, in de Lange Haven. Het schip van Lisa Baas en Bas Batenburg verliet vanmorgen definitief zijn tijdelijke lichtplaats bij molen De Kameel. En het voelt weer als thuis.

De bewoners van Vrijheid kregen al direct, de trossen waren nog maar amper vastgemaakt in de Lange Haven, veel gastvrije reacties van 'buurtjes' en Schiedammers van divers pluimage. Heerlijk, vond Lisa het.

Waar er waren nog wel wat probleempjes te overwinnen. Vanwege het werk aan de Ooievaarsbrug voer Vrijheid een royaal rondje Rotterdam, om via de Nieuwe Waterweg af te meren op nog geen kilometer van zijn ligplaats van afgelopen jaar. Een slag gedraaid, dat komt zo beter uit, en ietsjes opgeschoven, want de dukdalven staan wat anders.

Met die dukdalven is Baas blij. "Ze staan iets uit de kade, net genoeg om dronken uitgaangspubliek van boord te houden." Dat wilde in het verleden, toen er minder ruimte was om tussen wal en schip terecht te komen, nog wel eens bij nacht en ontij op het dek staan.

Een ander probleempje was er nog met het elektra. De schippers hadden van bouwer Boskalis welliswaar de sleutel van het hok met elektriciteit gekregen - maar er bleken er twee nodig. Hoe dat op te lossen was nog even de vraag. "Misschien varen we anders wel even terug naar de Buitenhaven", aldus Baas. Daar moet dan echter de havendienst voor aan de slag - en dat is op zaterdag ook geen uitgemaakte zaak. "We hebben goede contacten", was Baas vanmiddag vol vertrouwen. Die goede contacten helpen mogelijk ook om 'aan de wal' twee daagjes stroom te mogen lenen.

De andere historische woonschepen die voor de grote renovatie van de gracht aan de Lange Haven lagen afgemeerd, komen over enkele weken terug. Gewoon, als de Ooievaarsbrug er weer ligt en open kan. Waarom Batenburg en Baas dan toch nu al de oversteek waagden. "Het was goed bij de Kameel, maar wel een beetje vol. Hier is het heerlijk. En Sinterklaas komt hier op 12 november aan, dan willen we natuurlijk vooraan staan."