Categorieën

Service

Warmtenet beste voor aardgasvrij Groenoord

Warmtenet beste voor aardgasvrij Groenoord
Wonen

Warmtenet beste voor aardgasvrij Groenoord

  • Redactie
  • 23-01-2018
  • Wonen
Warmtenet beste voor aardgasvrij Groenoord

In 2014 werd de Leiding over Noord aangelegd; foto: Eneco


SCHIEDAM - Een warmtenet is de beste manier om Groenoord aardgasvrij te maken. Tot die conclusie komt Over Morgen, een bureau dat onderzoek deed naar de mogelijkheden om het energieverbruik in de wijk te verduurzamen.

Zodoende zou Groenoord de eerste Schiedamse wijk worden die volledig overschakelt van aardgas op andere energiebronnen. Bewoners kunnen hun woning dan verwarmen via een aansluiting op het wijkwarmtenet en elektrisch koken (bijvoorbeeld op inductie), in plaats van op aardgas. De nieuwbouwwijk Harga wordt al zonder aardgasaansluiting opgeleverd.

Dit jaar wordt er verder onderzoek gedaan naar wat de beste aanpak is om een warmtenet voor Groenoord te realiseren en hoe dat te financieren.

De gemeente Schiedam, Woonplus Schiedam, de provincie Zuid-Holland, Stedin en Eneco spraken al eerder uit samen te werken om de uitstoot van kooldioxide door de stad te verminderen. Om daarin serieus resultaat te bereiken is een echte omslag nodig. De projectgroep verwacht dat het nadere onderzoek én de voorbereidingen ongeveer twee jaar gaan duren. De bewoners worden op de hoogte gehouden via onder meer de informatiepagina op www.schiedamduurzaam.nl.

In Groenoord is veel hoogbouw en de Leiding over Noord (warmtetransportleiding) ligt er al. De aanleg van een warmtenet kan daardoor relatief eenvoudig tegen de laagste maatschappelijke kosten, zo stellen de initiatiefnemers. Woonplus gaat per complex onderzoeken welke maatregelen er nodig zijn om goed te isoleren, slimme installaties aan te leggen en wat de kosten daarvan zijn.

Na Groenoord kan Nieuwland aangesloten worden op een warmtenet, zo concludeert Over Morgen. Deze wijk kent echter meer woningen met individuele aansluitingen, waardor een verbinding met een warmtenet moeilijker is. Nieuwland zo moeten profiteren van de ervaringen die in Groenoord worden opgedaan.

De Wijk Energiek Groep (WEG) van bewoners uit Groenoord en Nieuwland bracht advies uit over de studie van Over Morgen. Betaalbaarheid en keuzemogelijkheden voor de bewoners zijn volgens de WEG de belangrijke aandachtspunten in het proces. Ook vraagt de groep aandacht voor het belang van goed isoleren. “Deze aandachtspunten nemen we zeker ter harte en staan ook bij ons hoog op de agenda”, steltt Patricia van Aaken, wethouder Duurzaamheid van Schiedam.

Eerder uitte Groen Links bezwaren over de beperkte keuzevrijheid die uit de plannen zou spreken. Zie dit artikel uit november.

Voordat het zover is, moet er nog heel wat worden uitgezocht. Huiseigenaren uit Groenoord en Nieuwland die dit jaar voor de keuze staan om een cv-ketel te vervangen, te verbouwen of een nieuwe keuken aan te schaffen, kunnen terecht bij het Servicepunt Woningverbetering voor persoonlijk advies, zo zegt de gemeente.

Servicepunt Woningverbetering

Stadskantoor, Stadserf 1, Schiedam

Meer over Servicepunt Woningverbetering →