Categorieën

Service

Welkom bedreigde weidevogels bereid in Noord-Kethel

Welkom bedreigde weidevogels bereid in Noord-Kethel
Wonen

Welkom bedreigde weidevogels bereid in Noord-Kethel

  • Redactie
  • 25-07-2017
  • Wonen
Welkom bedreigde weidevogels bereid in Noord-Kethel

De grutto; foto: Teun Veldman

SCHIEDAM - In Polder Noord-Kethel, tussen Delft en Schiedam, gaan graafmachines komende maanden aan de slag om het watersysteem aan te passen. Daarmee wordt het natuurgebied nog geschikter gemaakt wordt voor bedreigde weidevogels, zoals de oer-Hollandse grutto.

Het aantal weidevogels in Nederland loopt al jarenlang terug, zo stelt Hanneke Mesters van Natuurmonumenten. "In de laatste tien jaar is het aantal grutto's in Nederland zelfs vijfitig procent achteruit gegaan”, aldus de boswachter.

Om de oer-Hollandse weidevogels te helpen is het belangrijk dat het grasland natter wordt. Dat gaat ook in Noord-Kethel gebeuren. Het waterpeil in een deel van de sloten in de polder wordt verhoogd. Dit kan door het aanleggen of aanpassen van enkele stuwen en het toevoegen van een extra inlaat vanuit de Schie. “Hierdoor verbetert het leefgebied voor weidevogels zoals de grutto, de kievit en de tureluur", aldus Mesters. De bodem droogt dan minder snel uit, waardoor de vogels beter met hun snavel naar wormpjes en andere beestjes op zoek kunnen gaan. "Ook zal het gras zo minder snel groeien in het voorjaar. Hierdoor raken de kuikens, als ze uit het ei zijn, niet verstrikt in het hoge gras als ze op zoek gaan naar voedsel.”

Samen met het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de boswachters van Natuurmonumenten gekomen tot een nieuw inrichtingsplan. Het werk zal uitgevoerd worden door Dijkshoorn Infra. Rond 1 november moet het werk zijn geklaard. De boswachter verwacht dat de eerste weidevogels dan in maart volgend jaar uit hun overwinteringsgebieden in Afrika terugkomen naar de Schiedamse polder. Zij zal dan voor geïnteresseerden activiteiten organiseren bij de polder.