Wonen in New York in Schiedam

12-02-2021 Wonen Redactie


SCHIEDAM - In de toekomst wonen er mensen in de panden op de hoek van de Nieuwe Haven en Schoolstraat. Verschillende pakhuizen daar worden door twee ontwikkelaars gerenoveerd tot woningen.

De gebouwen zijn onlangs aangekocht door ontwikkelaars Ludwig Vastgoed en Westminster uit respectievelijk Bloemendaal en Amsterdam. Die partijen moeten hun plannen nog uitwerken en alle benodigde vergunningen verkrijgen.

Op de foto hierboven is te zien hoe met een vorkheftruck en vrachtwagen het pand New York op Nieuwe Haven nummer 109 leeg wordt geruimd. Dit pand was in gebruik als bedrijfsruimte. De foto werd gemaakt op zaterdag 23 januari 2021. Links ernaast kun je nog net een kleiner pand zien op nummer 107. Ook het pand op 107 en de panden links ervan, waar voorheen enkele jaren meubelzaak Amatalux gevestigd was, worden naar het verluidt bij het woningontwikkelproject betrokken.

Het pand op 109, New York, is het markantste gebouw. Het terrein erachter loopt door tot de Warande. Het gebouw is een rijksmonument (nr. 525437). Het werd gebouwd in 1858. Hierin was een distilleerderij gevestigd. Rond de eeuwwisseling van 19e naar 20e eeuw krijgt het de functie van pakhuis voor de Indische Handelscompagnie. Je kunt meer over het gebouw lezen op deze webpagina.Gerelateerd