Woningbouw op lastige plekken zoals Wibautplein, Iepenlaan en Oostsingel

23-08-2020 Wonen Redactie

Een postzegel die weinig mensen opvalt aan de Ooievaarsteeg - maar toch geschikt voor een woning, misschien wel twee


SCHIEDAM – We weten niet beter. Sinds mensenheugenis ligt er een perceel braak bij de Ooievaarsbrug, vanaf de Grote Markt gezien aan de rechterkant net voor je de brug overgaat naar de Vijgensteeg. Een paar berken camoufleren de blinde muur van het pand waarin vijf890-ontwerpers zaten. De kaalslag bevindt zich achter het hoekpand Boterstraat van voorheen tandarts Handana.

Daar, op die bijna vergeten en tamelijk onmogelijke plek aan de Ooievaarsteeg, willen burgemeester en wethouders een aannemer de kans geven om één of twee wooneenheden te realiseren. Het eerder vastgestelde Ruimtelijk Kader geeft hier mogelijkheden toe.

Dat is één. Gaan we nu de Boterstraat in en houden we rechts aan naar de Herenstraat, dan staat daar voorbij het pleintje een oude loods. Op deze locatie achter de ABC-parkeergarage ziet het college van burgemeester en wethouders ruimte voor appartementen in het luxere segment. Het college is hierover in gesprek met initiatiefnemers van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

En zo zijn er nog drie lastige locaties waar B&W toch ontwikkelingsmogelijkheden ziet. De grootste locatie is het Dr. Wibautplein in Nieuwland. Hier kan een forse bijdrage worden geleverd aan het gewenste woonprogramma voor de wijk. Er komt voldoende ruimte voor groen en spelen van hoge kwaliteit en het Wibautplein kan zo een geheel eigen identiteit krijgen.

Aan de Iepenlaan in het wijkje Tuindorp ziet het college mogelijkheden voor sloop en nieuwbouw van de voormalige school waar nu vier kunstenaars hun ateliers hebben, te weten Sjef Henderickx, Albert Verkade, Betty Prins en Harr Wiegman. Renovatie wordt ook als optie genoemd, maar dat zal niet voor de kunstenaars zijn. Doel van het college is immers om tot wooneenheden te komen.

En dan is er nog de Gravin Aleidaschool aan de Oostsingel 9. Eerder heeft het college vastgesteld dat deze locatie beschikbaar komt voor wonen. In het Ruimtelijk Kader is uitgegaan van behoud van de oudbouw van de school, maar aan de markt wordt ruimte gegeven voor een stukje sloop en nieuwbouw. “Met dit plan moet deze unieke plek een nieuwe impuls krijgen”, zegt het college.

Begin dit jaar is het programma ‘Kansen in de stad’ formeel van start gegaan. Binnen dit programma verkoopt de gemeente grond en vastgoedposities. Doel is deze kansen vooral vóór de stad te benutten. De eerste maanden zijn gebuikt om de lijst met locaties vast te stellen en een projectteam te formeren. Ook is een aanpak voor de ontwikkeling van de locaties vastgesteld en is er gemeentebreed gesproken over de mogelijke kansen en ambities.

Over een tweede tranche van vijf locaties wordt binnenkort meer bekend. Voor de eerste nu genoemde vijf locaties gaat de gemeente 'via een meervoudig onderhands verkoopproces op zoek naar de meest geschikte ontwikkelaar'. Hierbij speelt kwaliteit een belangrijke rol.Gerelateerd