Woningbouw Schiedam blijft ver achter bij buren

25-01-2017 Wonen Redactie

Nieuwbouw 'Over het water'

SCHIEDAM - Tweeënzestig nieuwe woningen werd Schiedam in 2016 rijker. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

In heel Nederland werden er vorig jaar bijna 54 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is ruim elf procent meer dan in 2015 en het hoogste aantal sinds 2012. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen blijft nog wel ver achter bij de periode vóór de crisis. Tussen 2000 en 2009 werden nog gemiddeld ruim 76 duizend nieuwbouwwoningen per jaar aan de voorraad toegevoegd. Sinds 2010, kort na de kredietcrisis, daalde dit aantal flink. Het dieptepunt lag in 2014, toen slechts 45 duizend nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

In Zuid Holland werden volgens het CBS de meeste woningen bijgebouwd. Dat is niet te danken aan Schiedam. De 62 Schiedamse nieuwe huizen steken schril af bij de aantallen in de directe omgeving. In Vlaardingen konden 237 huishoudens de sleutel van hun nieuwe woning in ontvangst nemen; in Rotterdam waren dat er 754. In Maassluis werden 81 woningen opgeleverd, in Midden-Delfland 85, in de gemeente Westland maar liefst 583. In de gemeente Molenwaard (zoek op op de kaart) 95. Vergelijkbaar laag als Schiedam qua nieuwbouw scoorde de gemeente Nissewaard, met daarin Spijkenisse, waar 46 woningen gereed kwamen. Amsterdam bouwde meer dan vijfduizend woningen bij.

Opmerkelijk is dat het inwonertal van Schiedam veel harder groeit dan het aantal nieuwbouwwoningen. Twee weken geleden schreef Schiedam24 dat de stad op 1 januari 736 mensen meer telde dan een jaar eerder. Zie dit artikel.

De verklaring voor die ontwikkeling kan zijn dat de gemiddelde huishoudens groter worden of dat er meer woningen beschikbaar kwamen anders dan door nieuwbouw. Behalve door nieuwbouw kan de woningvoorraad ook veranderen door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen, en verandering van gebruiksfunctie. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand omgebouwd wordt tot een appartementencomplex, aldus het CBS. In de Willem Pastoorsstraat is een opvang voor statushouders geopend, met plaats voor vijftig mensen. Verder kwamen er woningen gereed in de Gorzen (project Houthaven), op Oranjeburgh en in het project Over het Water, dicht bij de Willem Pastoorsstraat.

In Nederland stonden op 1 januari 2017 bijna 7,7 miljoen woningen.Gerelateerd