Zijlstraat/Breedstraat

10-12-2017 Wonen Han van der Horst

De Zijlstraat en Breedstraat vanuit de lucht

SCHIEDAM - Tussen de Dam en de Raam in de binnenstad loopt een brede straat met een flauwe bocht erin. Importschiedammers vragen zich misschien wel eens af waarom aan de ene kant van de gevelrij het bordje 'Breedstraat' hangt en aan de andere kant 'Zijlstraat'. Is dat een fout en het zoveelste bewijs van de ongeïnteresseerdheid der ambtenaren, die elke dag uit andere gemeentes komen aangereisd om hun bureaustoel op het Stadskantoor in te nemen?

Nee, dames en heren. Dat van die overal behalve in Schiedam wonende ambtenaren is een dom vooroordeel en in dit bijzondere geval is er geen fout gemaakt. Wie hier geboren en getogen is, weet nog dat er tot de jaren zestig in het midden van die Breedstraat/Zijlstraat een huizenrij stond. Aan de kant van de Zijlstraat is er zelfs tot enkele jaren na de bevrijding een smal grachtje geweest. Waar nu leegte gaapt, was de boel juist dichtbebouwd. Op de plek van de nu gesloten brandweerkazerne stonden de huisjes van de Sint Jansteeg en van daaruit kon je door een smal gangetje de Achter de Teerstoof bereiken. Dat was het smalste steegje van Schiedam en je kon elkaar niet passeren.

Eigenlijk kwam je dan op een soort driesprong met de Sint Pietersteeg en de Verbrande Erven, waar men het historische café De Bruinvis vond. Allemaal in de jaren zestig afgebroken en naar de kloten geholpen. Er komen nu – lees ik op Schiedam24 - woningen in het betere segment die passen in de historische context. Daarvoor dikt Herman Jansen in.

Ook komt het prachtige herenhuis waarvan je op de Zijlstraat een stukje kunt zien, weer helemaal tevoorschijn. Dat is echt een pareltje aan de kroon van historisch Schiedam en dat is echt goed nieuws.

Ik hoop dat de woningen gaan lijken op wat er ooit stond. Er zijn foto’s genoeg. Ikzelf hoop altijd dat de architecten zich laten inspireren door de oude brandersknechtenhuisjes waarvan in de binnenstad nog een aantal voorbeelden te vinden zijn. Toevallig ook op de Zijlstraat. Vlakbij op de Prinsensteeg kun je zien hoe je heel mooi om kunt gaan met oude arbeidershuisjes. Wat zou het geweldig zijn als die oude Sint Jansteeg terugkwam in de vorm van een hofje, zoals Schiedam die er in het verleden zo veel kende. En er iets terugkeerde van de door een onnadenkende generatie bestuurders zo genadeloos verwoeste Brandersbuurt.Gerelateerd