Zo zit dat met: het kappen van de iep aan de Damlaan

02-02-2020 Wonen Advertentie


SCHIEDAM - Vrijdag 31 januari is de 95-jarige oude iep aan de Damlaan door Irado gekapt. Dit was echt noodzakelijk, omdat de boom de iepenziekte had in vergevorderd stadium. Bij de iepenziekte verwelken de takken en sterft de boom langzaam af. De afgelopen jaren hebben we geprobeerd de boom te behouden, maar vorig jaar heeft de boom erg veel last gehad van de droogte en zijn bijna alle takken afgestorven.

Meubels en molens

Gelukkig krijgt het hout een mooie bestemming. De takken worden direct door Irado versnipperd en afgevoerd voor het maken van groene stroom. Van de circa anderhalve meter brede stam worden een paar plakken gezaagd voor Buurtwerkplaats de Buren aan de Parallelweg.

De handige vrijwilligers van deze buurtwerkplaats maken er meubeltjes van die gemerkt worden met de titel: gemaakt uit het hout van een monumentale boom, 31-1-2020. Wat overblijft van de stam gaat naar de Molenstichting, dat het hout gebruikt voor renovatiewerkzaamheden aan de molens en kerktorens in Nederland.

Herplantingsplicht

Voor elke boom die we kappen, moeten we een nieuwe boom terugplaatsen. Welke boom dat wordt aan de Damlaan, is nog onbekend. Die keuze ligt bij de gemeente. Zij kiezen uiteraard een sterke boomsoort en houden rekening met de biodiversiteit zodat boomziekten als de iepziekte in de toekomst minder kunnen toeslaan.

Bekijk de foto'sGerelateerd