Bij Buuf wil de dag in Schiedam een beetje leuker maken
- Ted Konings
- 27-02-2025
- Uit

Nathalie Ramos (l) en Elisa Lopes: net open, en nu al op hun plek
SCHIEDAM - Je kunt het ‘een zaak openen’ noemen. Maar beter is hier ‘een lang levende droom waarmaken’, als je het hebt over wat Elisa Lopes en Nathalie Ramos beogen met hun onderneming Bij Buuf. En ze lijken al aardig op weg.
Deze week deden ze voor het eerst de deuren open van hun lunchroom op de Hoogstraat. Een wonderlijke ervaring volgde: mensen kwamen binnen, waren nieuwsgierig, schoven aan en bestelden iets lekkers of voedzaams. Sommigen brachten bloemen.
Ramos en Lopes zijn kakelverse ondernemers en stappen naar hun eigen idee in een groot avontuur.
Dan is de bijval die zij kregen een hele fijne onderstreping dat je een goede weg bent ingeslagen. Die opende zich toen Maloe Jansen concludeerde dat het voortzetten van Peachy Juicery niet langer ging, met name vanwege de fysieke tol die haar dat kostte, en de zaak in september ter overname aanbood. Ramos had juist haar baan bij een parfumerie verloren; Lopes werkte parttime bij een hogeschool in de communicatie en zag kansen haar dromen waar te maken.
Want het zat zo: de twee dames, leeftijdgenoten, waren ooit in Rotterdam buurvrouwen. En werden dat negen jaar geleden opnieuw, nu in Schiedam. Vandaar. Het gesprek was geregeld gegaan over het samen runnen van een horeca-onderneming. In de keuken stonden ze beiden al vaak en graag. Ramos maakte samen met haar vader al langer pasteitjes die ze via thuiscatering aan de man of vrouw bracht. Lopes runt al vijf jaar een foodblog. Dat groeide uit tot een kleine onderneming in receptontwikkeling en foodblogs die zij maakte in opdracht van soms grote ondernemingen.
Maar hun echte vermogen om van gezonde dingen iets lekkers te maken, hebben zij van hun moeders. Vandaar dat die in de nieuwe zaak ‘aanwezig’ zijn, kijk maar eens op de foto. Beiden maakten in het verleden plannen om met hun moeders iets te gaan ondernemen met lekker eten. “Dat is er niet van gekomen. Mijn moeder is vorig jaar overleden.”
Dat verlies maakte voor Lopes gek genoeg wel de omschakeling naar een eigen horecazaak makkelijker. “‘Ga ervoor, durf het’, had ze me vaak gezegd. Ondanks de rouw voelde ik dat ik dit moest doen. Een grote stap, maar morgen is niet beloofd. Doe het gewoon als je het echt wilt. In ieder geval ben je een ervaring rijker.” Maar eerlijk gezegd, eerder had ze, en dat geldt ook voor haar compagnon, niet gedurfd.
Wat de twee dames ook van - Kaapverdiaans - huis uit meekregen, was de cultuur van het eten. “Op Kaapverdië is overal eten.” Bij alles wat je samen doet, wordt er ook gegeten.
De afspraken met Maloe Jansen waren snel gemaakt. “Er was een klik.” Dusdanig dat de Peachy Juicery-uitbaatster nu af en toe assisteert in Bij Buuf. De nieuwe onderneemsters liepen overigens afgelopen najaar als een soort stage ook al mee met Jansen. “Er is een vriendschap ontstaan.” De plannen werden gemaakt, en de sommen en toen de knoop doorgehakt: we doen het!
Het werd een lunchroom. Ook voor de brunch. Wat is daarvan de charme, volgens de dames? Lopes vertelt: “Er lijkt behoefte aan. Avondhoreca is er in de stad veel, maar daghoreca veel minder. Dagjesmensen of buurtgenoten die even willen genieten van iets lekkers, hebben maar beperkt keus.” De respons in de eerste dagen lijkt die inschatting te ondersteunen. “Het lijkt wel of de buurt zat te wachten op de opening”, zo druk was het al direct. En de locatie, op de kop van de Dam, tussen museum en Grote Markt, lijkt ook een garantie voor aanloop.
Bij Buuf kan dat voortaan tussen tien uur en half vijf. Vijf dagen in de week, zondag en maandag is de zaak gesloten. “Zo beginnen we. Misschien zien we al snel dat er behoefte is aan een langere opening. We moeten kijken of en hoe we dat kunnen doen.” De twee onderneemsters nemen van Peachy Juicery vijf medewerkers ‘over’, die hen helpen de klanten te bedienen.
Hoe ziet Bij Buuf eruit? Nu, de beste manier om daar een indruk van te krijgen is langsgaan, uiteraard. Op het oog is de inrichting van Peachy Juicery redelijk onveranderd, maar dat is dan een ongeoefend oog. ‘Simpel Scandinavisch’, noemt Lopes het gebruikte kleurenpalet, zeer licht. Voorheen was het toch meer ‘Ibiza’. “Heel basic zijn we.” Veel van het meubilair dat Peachy Juicery gebruikte kreeg - in een wat ander aanzien - een plekje in de nieuwe zaak.
De verbouwingsinspanning - ‘zelf met vrienden en familie gedaan’ - ging hem vooral zitten in het plaatsen van de keuken. Dit is nu te vinden op de verhoging waar eerder gasten konden zitten. “De eigenaar heeft het achterste deel van het pand bij zijn eigen pand hierachter getrokken.”
Op de kaart de smoothies en sappen die de bestlopende producten waren van Peachy. “Die hebben we overgenomen.” Veel andere zaken zijn nieuw. Cakes, pannenkoeken. “Al het eten wordt door ons gemaakt, met producten die we het liefst lokaal afnemen.” Zoals het brood van de Bakkerette. “Kwaliteit staat voorop. En we zoeken de balans, tussen wat lekker is en voedzaam. We hebben een soep van de week, met verse groenten. Eigenlijk alles wat je je eigen gezin zou voorzetten. We willen een beetje de keuken zijn van de stad.” Maar ook een meeneemkoffie kan bij Bij Buuf. En er is een miniterras, voor als dadelijk de lente doorbreekt. “Buiten hebben we twee tafeltjes.”
De prijzen? “Die zijn marktconform, we kijken naar de kwaliteit die we willen brengen en de kosten." In de wetenschap dat zeker ook in Schiedam geldt dat bruintje het wel moet kunnen trekken.
Over een maandje willen Lopes en Ramos nog eens kijken hoe alles loopt, qua personeel en drukte en openingstijden. “Ik hoop dat het zo druk blijft als nu”, zegt Lopes op de tweede dag van opening. En ze willen nadenken over nieuwe creaties op de kaart. Het experimenteren met eten ja, dat kregen de buuf-en in de genen mee en laten ze niet meer los. Maar ondertussen verbaast ze zich. “Dat ik dit mag doen. Ik heb een nieuwe baan die niet voelt als werk. Mooier kun je het niet krijgen, dat we zo mochten starten. De realiteit blijkt nog mooier dan bedacht. Dat ik een bijdrage mag doen om de dag van mensen leuker te maken.”
PS. In dit artikel zijn na eerste plaatsing enkele zaken aangepast.