Categorieën

Service

Cok Boes: begaan met de geschiedenis van Schiedam

Cok Boes: begaan met de geschiedenis van Schiedam
In memoriam

Cok Boes: begaan met de geschiedenis van Schiedam

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 28-09-2024
  • In memoriam

Cok Boes, naar zijn zin als gids (uiterst rechts); foto: Louise Melchers

SCHIEDAM - Afgelopen zondag 22 september, een dag voor zijn verjaardag, is Cok Boes overleden. Hij werd 78 jaar.

Cok Boes werd op 23 september 1945 geboren aan de Hoofdstraat 33 - aan de Voorhaven in de Gorzen - in Schiedam, als kind van Albert en Rieka Boes. In 1946 verhuisde het gezin naar de Havendijk. Twee jaar later verliet het gezin Schiedam-Zuid en kwam in het centrum te wonen, aan de Roosbeek. Circa 1959 volgde er opnieuw een verhuizing, nu naar de Singel in Schiedam-Oost. Na de basisschool (Mathenesserschool aan het Oude Kerkhof) en enkele jaren ambachtsschool aan de Nolenslaan, ging hij naar de bedrijfsschool van Wilton voor een opleiding als metaaldraaier. 

Cok kwam in de metaalindustrie in Vlaardingen aan het werk en hij betrok in 1968 in Vlaardingen-Westwijk een woning met zijn vrouw Ria. 

Na een aantal jaren het vak van metaalbewerker te hebben uitgeoefend, werd hij medewerker van het GAK waar hij tot zijn prépensioen in 2007 in de buitendienst werkte. Cok en Ria woonden al weer ruim tien jaar in Maassluis, hoog in een flat aan het water met een prachtig uitzicht, naar links kijkend tot aan Het Scheur en afhankelijk van het weer veel verder, naar rechts kijkend op de Nieuwe Waterweg en bij goed weer wel tot aan de zee. In zijn werkkamer stond een luie stoel waarin hij naar beide kanten een fabuleus uitzicht over het water had. "Dat was zo genieten", vond Cok, die zich wel verbonden voelde met het Maaswater. Zo zelfs dat hij en zijn vrouw er enkele jaren geleden nog wel eens over hebben gedacht om te verhuizen naar Maastricht en daar een flat te huren met uitzicht op de Maas, die daar uit België nog maar net ons land is ingestroomd.

Dat is er niet van gekomen en in Schiedam zouden vele mensen hem hebben gemist, want al woonde hij al ruim een halve eeuw niet meer in Schiedam, hij was er heel vaak te vinden en hij was er heel actief. Je kon hem vaak op straat tegenkomen met groepswandelingen waarvoor hij als gids optrad, heel vaak voor de Historische Vereniging Schiedam.

Hij was zeer begaan met de geschiedenis van Schiedam. Waarom zou Schiedam 'Zwart Nazareth' heten? Hij deed daar onderzoek naar, gaf er lezingen over en zette een Facebook-pagina van die naam op. Ook was hij jarenlang een van de redacteuren van de succesvolle Facebook-pagina 'Je bent een Schiedammer als.' 

Jarenlang was hij actief voor de (inmiddels niet meer bestaande) voetbalclub De Roode Zon ofwel DRZ waar hij onder meer voetbalde, bestuurslid was, jeugdleider was en deelnam in diverse commissies. Hij was ook druk bezig met de geschiedenis van deze club en zette er een Facebook-pagina voor op.

De huidige redactie van de DRZ-Facebookpagina schrijft: "Cok was oprichter en beheerder van onze geweldige FB-pagina De Roode Zon. Ook organiseerde hij in 2017 een goed bezochte tentoonstelling over onze club bij de Historische Vereniging Schiedam. Begin juli jl. werd bij Cok een ernstige ziekte geconstateerd en hij bleek helaas niet (meer) operabel. Hij heeft tot het laatste moment geknokt om te komen tot een comfortabel eind van zijn leven. Wij zijn supertrots op hem hoe hij dit alles de afgelopen periode heeft gedragen en ook hoe hij allerlei zaken tot in de puntjes heeft geregeld en heeft overgedragen. Op zijn ziekbed vroeg hij om alle DRZ’ers en iedereen die De Roode Zon een warm hart toedraagt te groeten en iedereen veel gezondheid en geluk toe te wensen."

De uitvaart heeft gisteren conform de wens van Cok in kleine kring plaatsgevonden.

Lees ook dit artikel dat Cok Boes schreef over DRZ: Na begin op zandvlakte in het Sterrenbos; de Roode Zon moest een veld huren in Rotterdam-Zuid.

Ook over Zwart Nazareth schreef Cok, na een bezoek voor zijn onderzoek aan België, een artikel: Schiedam, Zwart Nazareth, maar lang niet meer zo zwart.