Categorieën

Service

Forse omzetgroei voor SBM Offshore

Forse omzetgroei voor SBM Offshore
Nieuws

Forse omzetgroei voor SBM Offshore

  • Redactie
  • 23-02-2023
  • Nieuws
Forse omzetgroei voor SBM Offshore

SCHIEDAM - SBM Offshore boekte afgelopen jaar een omzetgroei van 47 procent, tot bijna 3,3 miljard dollar. Een jaar eerder was dat 2,2 miljard dollar. Het Schiedamse concern, met name actief in de olie- en gasindustrie, boekt zijn omzet in dollars.

Het resultaat van de inspanningen van het afgelopen jaar, het bruto bedrijfsresultaat, kwam uit op iets meer dan een miljard dollar, tegen 849 miljoen in 2021. De nettowinst daalde naar 115 miljoen dollar. Een afschrijving op een opslag van ongeveer 92 miljoen dollar was mede debet aan deze daling. In 2021 was deze winst 121 miljoen, negen procent meer.

Dit kalenderjaar ziet er goed uit voor SBM. Door de boycot van Russische olie en gas zijn de producten van het bedrijf in trek. De orderportefeuille van het bedrijf ligt naar eigen zeggen om 30,5 miljard dollar, meer dan ooit. Toch houdt het bedrijf een slag om de arm voor wat betreft de resultaten dit jaar, want de oorlog in Oekraïne zorgt ook voor onzekerheid. Als verwachting voor 2023 geeft SBM Offshore een omzet van 2,9 miljard dollar af,

Bestuursvoorzitter Bruno Chabas van SBM lichte bij de bekendmaking van de cijfers toe dat hij ook rekent met nog komende problemen in China, als gevolg van Coronabesmettingen. Op de Chinese werven waar SBM momenteel zes drijvende productie- en opslagplatforms (FPSO's) laat bouwen kan het aantal infecties volgens hem opnieuw oplopen, zoals ze dat ook al de afgelopen maanden deden. Verder lopen de kosten voor SBM op, mede als gevolg van inflatie en logistieke problemen als gevolg van de Oekraïne-oorlog.

In december werd FPSO Cidade de Anchieta weer volledig in bedrijf genomen. De bouw van drie drijvende funderingen voor windenergieproject Provence Grand Large bij Marseille nadert zijn voltooiing, aldus Chabas.