Categorieën

Service

Franciscus neemt delen van zorg Havenziekenhuis over

Franciscus neemt delen van zorg Havenziekenhuis over
Gezond

Franciscus neemt delen van zorg Havenziekenhuis over

  • Redactie
  • 21-08-2017
  • Gezond
Franciscus neemt delen van zorg Havenziekenhuis over

Het Havenziekenhuis; foto: RTV Rijnmond

ROTTERDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland is een van de ziekenhuizen die delen van de zorgtaken van het Havenziekenhuis over gaan nemen. Een aanvraag daartoe ligt voor goedkeuring bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Nog drie andere ziekenhuizen in de regio krijgen delen van het werk van het Havenziekenhuis, zo is de bedoeling: het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis.

Het Havenziekenhuis verkeert in financiële problemen. Het bestuur meldde in mei van dit jaar een negatief resultaat van 4,8 miljoen euro over 2016, een verlies dat structureel lijkt.  

Het dacht de problemen op te lossen door op te gaan in een fusie/samenwerking met het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis. "Een fusie tussen het Havenziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis, met een herverdeling van de zorg over beide locaties, was het doel", zo laat het ziekenhuis in een kennisgeving weten. Zo zou de acute zorg op één locatie geconcentreerd worden. "Voor zo’n fusie is de toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nodig", aldus het bericht van het ziekenhuis. "Omdat de financiële nood voor ons hoog was, kozen we daarbij voor een spoedaanvraag. Helaas heeft de NZa die afgewezen. Dat betekent dat we de normale, langere weg hiervoor moesten bewandelen. Dat kost te veel tijd."

Er ontstond een alternatief plan: delen van de zorg, mét artsen en medewerkers verplaatsen naar de buurziekenhuizen. "Op die manier blijft de ziekenhuiszorg behouden voor de stad en regio Rotterdam. Ook blijven de specialisaties in Tropen- en Ouderengeneeskunde bestaan. En blijven ook onze artsen en medewerkers verzekerd van werk. We blijven voorlopig op onze huidige locatie, maar in de toekomst kan dat ook een andere locatie in het centrum van Rotterdam worden", aldus de toelichting van het Havenziekenhuis. Doel is om in het centrum van Rotterdam poliklinische ziekenhuiszorg te blijven verlenen. "Met de kwaliteit, patiënttevredenheid en onze kenmerkende sfeer die patiënten, familie en onze artsen en medewerkers van ons gewend zijn."

Vorige week concludeerde het Havenziekenhuis dat dit het enige levensvatbare plan is. Met de vier betrokken ziekenhuizen is een intentieovereenkomst getekend. Het is de bedoeling dat artsen en medewerkers van de poliklinieken onder de vlag gaan werken van de andere ziekenhuizen, maar op de huidige locatie aan de Maasboulevard/ Haringvliet blijven functioneren. Medewerkers van de verpleegafdelingen en operatiekamers van het Havenziekenhuis gaan over naar de partnerziekenhuizen. Daarbij worden ieder ziekenhuis verantwoordelijk voor een bepaald specialisme van het Havenziekenhuis.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland was de eerste die de aanvraag aan de NZa de deur uit deed en kreeg inmiddels ook een goedkeuring. Het Franciscus en Vlietland kon zo als eerste de ACM eveneens om goedkeuring vragen. De aanvragen voor overheveling naar het Maasstad Ziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis bij de NZa lopen nog.