Categorieën

Service

Jos van Emden: mogelijk laatste tijdrit voor Nederland

Jos van Emden: mogelijk laatste tijdrit voor Nederland
Sport

Jos van Emden: mogelijk laatste tijdrit voor Nederland

  • Redactie
  • 18-08-2022
  • Sport
Jos van Emden: mogelijk laatste tijdrit voor Nederland

MÜNCHEN - Jos van Emden is negende geworden tijdens de tijdrit van het Europees Kampioenschap in München. Hij had voor het parcours van 24 kilometer rond de Zuid-Duitse hoofdstad 1,22 minuut langer nodig dan de verrassende Zwitserse winnaar Stefan Bissegger. Naam- en landgenoot Stefan Küng - titelverdediger - werd op niet meer dan drietiende seconde tweede, de Italiaanse wereldkampioen Filippo Ganna derde op een kleine negen seconden.

Schiedammer Van Emden reageerde na afloop teleurgesteld. “Niet zo goed”, ging het wat hem betreft. Gevraagd naar het waarom antwoordde hij kortaf - nog nahijgend: ‘de leeftijd’.

Van Emden achtte vooraf een plek in de top-5 van het veld haalbaar. “Maar ik kom er niet meer aan. Misschien is mijn tijd wel geweest.” Tijdrijden is volgens hem ‘niet leuk of zo’. Je moet alleen toch over grenzen heengaan. “Het is pas leuk als je meedoet voor de prijzen. Daarom is het ook zo’n specialisme.”

Jarenlang deed Van Emden mee om de prijzen, met onder meer winst in de laatste tijdrit van de Giro in Milaan als hoogtepunt of zijn palmares. Hij voelde zich in München vooraf goed. Daarom was de teleurstelling groot toen hij over de finish kwam met een zesde tijd, en daarna dus nog drie anderen sneller over de meet zag komen.

Conclusie? “Dat ik niet meer bij de top hoor. Misschien. Ik moet er even een nachtje over slapen, maar ik doe niet meer mee.”

“Het is niet leuk om elke keer die teleurstelling te krijgen, als je ook weet wat je hebt gedaan. Dat is niet erg, dat is het leven. Je komt een keer en je gaat er ook een keer uit”, aldus de 37-jarige Schiedammer.

“Daarbuiten vind ik mezelf nog steeds een goede wielrenner.” Op zijn bijdrage in de wegkoers van afgelopen weekend is hij trots. “Maar het tijdrijden wordt steeds meer voor de specialist, en die specialist ben ik dan niet meer, misschien. Misschien was dit mijn laatste tijdrit voor Nederland.”

Van Emden gaf sowieso al bij de bondscoach aan ‘dat de jeugd naar het WK moet’. “Dit is waarschijnlijk de bevestiging.”