Categorieën

Service

Oranje wil op OKT niet denken aan mislopen Olympische Spelen

Oranje wil op OKT niet denken aan mislopen Olympische Spelen
Sport

Oranje wil op OKT niet denken aan mislopen Olympische Spelen

  • Redactie
  • 11-04-2024
  • Sport
Oranje wil op OKT niet denken aan mislopen Olympische Spelen

Kelly Dulfer aanvallend in actie; foto: archief


HANDBAL - Het grote gevaar is onderschatting. Daarover zijn vriend en vijand van de Nederlandse handbalvrouwen het wel eens. Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in Torrevieja, Spanje speelt Kelly Dulfer met Oranje vanavond haar eerste wedstrijd.

"Onderschatting zou onvoorstelbaar zijn”, stelde bondscoach Per Johansson eerder deze week. Toch wordt Nederland als grote favoriet gezien voor een van de twee plaatsen die toegang geven tot Parijs. Duidelijk is, het niet halen daarvan zou een ongelofelijke domper zijn.

Tenslotte was Oranje met Schiedamse Dulfer de afgelopen twee olympiades van de partij. In Tokio beletten de latere gouden medaillewinnaars uit Frankrijk in de kwartfinale Nederland de doorgang; in Rio de Janeiro werd Nederland vierde, opnieuw na verlies van Frankrijk, in de halve finale: 24-23.

Maar toch. Nederland treft Argentinië, Tsjechië en Spanje als tegenstanders. Spanje was de tegenstander in de finale die Nederland wereldkampioen maakte, in 2019. Uitslag 30-29, dus weer een thriller. Spanje heeft nu het thuisvoordeel, in Torrevieja, aan de kust onder Alicante. Op het laatste WK won Nederland met 29-21 van Spanje in de tweede ronde.

Tsjechië wordt lager ingeschat, maar won op het laatste wereldkampioenschap van Spanje. Op het WK won Nederland in de eerste ronde met 33-20 van het Midden-Europese land. Oranje begon het WK, afgelopen december in Denemarken, met een uithaal tegen Argentinië: 41-26.

De cijfers lijken dus voor zich te spreken. Nederland zou met zijn hechte collectief en sterke verdediging de drie teams moeten kunnen hebben. Maar niet voor niets stelde Johansson: "We moeten ons topniveau halen, dan winnen we. Maar helaas kun je je topniveau niet vooraf al bestellen."

Kelly Dulfer is naar verluidt fit. De ondertussen dertigjarige Schiedamse linkeropbouwspeelster is een belangrijke steunpilaar voor Oranje, met name in verdedigend opzicht. Onder Johansson kan ze zich ook steeds meer aanvallend laten gelden. 

Vanavond om negen uur is de wedstrijd tegen Argentinië, morgen om half zeven volgt de pot tegen Tjechië en zondag (aanvang zes uur) weten we na de partij tegen Spanje of Nederland naar de spelen kan om daar te proberen zich voor het eerst in de geschiedenis in de médailles te spelen.

De wedstrijden zijn live te volgen op Ziggo Sport.