Categorie├źn

Service

Plan 'Schieveste 2021': gemeente moet opnieuw aan de slag

Plan 'Schieveste 2021': gemeente moet opnieuw aan de slag
Wonen

Plan 'Schieveste 2021': gemeente moet opnieuw aan de slag

  • Redactie
  • 03-05-2023
  • Wonen
Plan 'Schieveste 2021': gemeente moet opnieuw aan de slag

Maquette met de plannen zoals ze ruim drie jaar geleden werden gepresenteerd; toen was nog sprake van het slopen van het pand van Delta; foto: Ted Konings


SCHIEDAM - Het bestemmingsplan 'Schieveste 2021' van de gemeente Schiedam houdt geen stand bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat blijkt uit een uitspraak van de hoogste algemene bestuursrechter van vandaag.

Dit is een gevolg van het beroep dat Roc Vastgoed had ingediend bij de staatsraad. Roc in eigenaar van het kantoor van de DCMR en stelt dat de gebouwen die op Schieveste moeten verrijzen, de zichtbaarheid van het DCMR-kantoor tenietdoen. Het vastgoedbedrijf krijgt daar van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State gelijk in.

Roc Vastgoed stelde in zijn beroep dat de opzet van het stedenbouwkundig plan van de gemeente niet goed is. Het bestemmingsplan maakt twee nieuwe gebouwen tegenover het DCMR-gebouw mogelijk met een hoogte van 33 meter en zestig meter en een gebouw van negentig meter hoog aan de kopse kant tegen het eigen kantoor aan. Dat kantoor wordt volgens Roc op deze manier ingesloten en weggedrukt. Het gebouw is nu goed zichtbaar is vanuit het station en vanaf de snelweg, maar wordt door het plan aan het oog onttrokken, aldus Roc. Het bedrijf kwam met een alternatief stedenbouwkundig plan dat in zijn ogen juist niet leidt tot onaanvaardbare windhinder, schaduwhinder en verlies van uitzicht, maar wel tot een betere inpassing van het DCMR-gebouw.

Naar het oordeel van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de gemeenteraad de voor- en nadelen van het door Roc aangedragen alternatieve stedenbouwkundig plan onvoldoende betrokken in de belangenafweging. De gemeenteraad heeft volgens de Raad van State niet duidelijk gemaakt waarom het alternatieve plan niet acceptabel is. De gemeenteraad lijkt 'niet uit te sluiten dat met het alternatieve plan een gelijkwaardig resultaat kan worden bereikt dat voor Roc Vastgoed minder bezwarend is', meldt de Raad van State. De afdeling bestuursrechtspraak komt daarmee tot de slotsom dat de gemeenteraad zijn besluit onvoldoende heeft gemotiveerd.

Het beroep dat Delta Fiber Nederland, dat op Schieveste zijn hoofdkantoor heeft, werd door de staatsraad ongegrond verklaard. Delta vond dat de gemeente Schiedam 'de participatie rond het nieuwbouwproject' niet goed heeft georganiseerd en was bang voor jarenlange overlast door de bouw.