Categorieën

Service

RET wil zwartrijders harder aanpakken

RET wil zwartrijders harder aanpakken
Nieuws

RET wil zwartrijders harder aanpakken

  • Kor Kegel
  • 01-12-2023
  • Nieuws
RET wil zwartrijders harder aanpakken


SCHIEDAM – De RET gaat meer boa’s en metrosurveillanten inzetten in de strijd tegen zwartrijders. Ook het cameratoezicht wordt geïntensiveerd. Dat blijkt uit een brief van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) aan de 21 gemeenten in de Rotterdamse en Haagse regio’s.

OV-bedrijven HTM, RET en EBS krijgen er tientallen miljoenen euro’s bij om het openbaar vervoer weer op niveau te brengen. Een speerpunt bij de RET is de verscherping van toezicht en handhaving op de trams en de metrolijnen. “Dat leidt tot effectiever optreden tegen zwartrijden en het sneller signaleren van incidenten met als doelstelling een gelijk blijvende veiligheid”, schrijven Pieter Varekamp en Jeffrey Keus namens de Vervoersautoriteit van de MRDH. Beiden zijn wethouder, respectievelijk van de gemeenten Westland en Leidschendam-Voorburg.

De RET maakt een plan voor een vernieuwd busnet. Hoewel de RET de kosten en uitgaven met 55 miljoen moet beheersen door de interne organisatie door te lichten en het ziekteverzuim terug te dringen en door meer samen te werken met de HTM, stort de gemeente Rotterdam 25 miljoen in het eigen vermogen van de RET en stelt de MRDH tot 2030 ruim 90 miljoen extra beschikbaar aan de RET.

Door de verstedelijking, de klimaatopgave en de ingebruikname van de Hoekse Lijn worden meer reizigers in de metro en tram verwacht. Mocht dat tegenvallen, dan krijgt de RET een financieel vangnet.