Categorieën

Service

Schiedamse Naomi zamelt geld in voor Coronamaatregelen op Kaapverdië

Schiedamse Naomi zamelt geld in voor Coronamaatregelen op Kaapverdië
Gezond

Schiedamse Naomi zamelt geld in voor Coronamaatregelen op Kaapverdië

  • Redactie
  • 05-04-2020
  • Gezond
Schiedamse Naomi zamelt geld in voor Coronamaatregelen op Kaapverdië

Naomi (l), Corinne en een lokale vriend


SCHIEDAM – In tien dagen vierduizend euro ophalen. Dat wil Cabo Verde & Friends. En het lijkt te gaan lukken.

Naomi de Lange uit Schiedam is een van die vrienden. Zij verbleef op Cabo Verde, Kaapverdië, toen de Coronacrisis in volle omvang uitbarstte. Zij was er vier maanden en kon nog net een vlucht terug naar Nederland nemen, een repatriëringsvlucht georganiseerd door de overheid.

Ze is blij dat ze thuis is, bij haar familie. Maar ze mist ook de mensen op Kaapverdië. En de vrienden die zij onderweg maakte: haar Zwitserse vriendinnen Corinne & Annina en Alveno die op een van de eilanden woont. Met zijn vieren besloten ze geld in te zamelen voor de strijd tegen Corona op de eilanden; vierduizend euro binnen tien dagen zetten ze als doel. Dat geld wordt ingezet om hygiënemiddelen aan te schaffen voor de medewerkers van gezondheidsinstellingen en ziekenhuizen, ‘de echte helden’, alsook voedselpakketten samen te stellen voor hen die nu het meest in nood zijn. Ook willen ze investeren in preventie- en bewustmakingstrainingen onder de inwoners van de Kaapverdische eilanden São Vicente & Santo Antão. Vanwege de lokale contacten is Cabo Verde & Friends zeer specifiek over de gebieden waar ze hun inzet willen laten gelden: die komt ten goed aan de inwoners van Mindelo op São Vicente (inclusief de omliggende wijken, zoals, Ribeira de Craquinha, Ribeirinha, Ribeira de Julião, Monte Sossego, Espia) en de regio's Paul, Porto Novo en Ribeira Grande op Santo Antão.

“In veel afgelegen en arme gebieden van de Kaapverdische eilanden zijn inwoners niet in staat de nodige stappen te nemen voor wat betreft hygiëne, stappen die voor ons in Europa momenteel de standaard zijn”, legt De Lange uit. “Dit komt door een gebrek aan educatie en vooral door een gebrek aan de juiste middelen. Als gevolg van de nieuwe overheidsmaatregelen zitten veel mensen zonder baan en dus zonder inkomen, waardoor de strijd om te overleven nu echt begint.” Vorige week zondag werd op de eilanden de noodtoestand uitgeroepen.

“Thuisblijven en de hygiënische preventie zoals die nu is, zijn de enige manieren waarop de bevolking wordt beschermd tegen een grootschalige Corona-uitbraak. Meer preventie, voorlichting en onze support zijn nodig!”

De Kaapverdianen wordt opgedragen thuis te blijven. “Maar veel van hen werken op dagelijkse basis en worden daarmee dagelijks uitbetaald. Dit betekent dat velen nu een volledig gebrek aan inkomen hebben. In deze situatie wordt de bevolking dus gedwongen toch uit huis te gaan om te werken, waardoor het risico van overdracht van het virus wordt verhoogd: ficar em casa, sem comida? Thuis blijven, zonder eten?”

Cabo Verde & Friends wil daarom het risico op overdracht van het virus verminderen en ook het voedselgebrek aanpakken met de 'Djunta Mon Food Truck'. “Hiermee delen we rechtstreeks voedselpakketten uit aan de mensen die het meeste in nood verkeren.” De lokale organisatie Djunta Mon ('de handen ineen') staat hen daarin bij.

De vier initiatiefnemers kondigen aan de distributie van de donaties te documenteren met foto's, video's en aankoopbonnen. “Honderd procent van het gedoneerde geld gaat naar het project. Wij staan achter Cabo Verde.” Als ambassadeurs van het initiatief hebben zij de Nederlands-Kaapverdiaanse band Rabasa bereid gevonden. Die band heeft regelmatig in Schiedam opgetreden en komt wekelijks op de Lange Haven bij elkaar om te repeteren in de studio.

De crowfunding is te bekijken via deze pagina. Daarop is te zien dat nu vijf dagen al meer dan 3400 euro bij elkaar is gebracht.