Categorieën

Service

Solliciteren zoals in de boksring

Solliciteren zoals in de boksring
Gezond

Solliciteren zoals in de boksring

  • Redactie
  • 17-05-2018
  • Gezond
Solliciteren zoals in de boksring

Doralice Arends 'in gevecht' met Ruud


SCHIEDAM - Boksen als manier om letterlijk je draai te vinden, een bokswedstrijd als metafoor hoe je je in het leven - soms ook een wedstrijd - opstelt.

Dat was het idee waarmee zes werkzoekenden zich gisterochtend in boksschool De Haan aangordden, schoenen, bokshandschoen en gaan. Zij waren bij elkaar gehaald door Koan Lauw, evenementmanger van De Broekriem, het netwerk van werkzoekenden, dat als doel heeft mensen elkaar te laten bekrachtigen en ondersteunen in hun zoektocht naar een baan. Mensen ontmoeten, jezelf presenteren, nadenken over kracht en sterkte, sollicitatietrucs uitwisselen, dat soort werk.

Lauw en Cor van Drieberge - 'De Boksende Coach' - vonden elkaar in het uitdenken van een trainingsochtend voor leden van het netwerk en kwamen uit bij Hans de Jong en Bob van der Vlist van boksschool De Haan op de Lange Haven. Die zijn juist op stoom aan het komen om de boksvereniging na het overlijden van founding-father Wim de Haan vorig jaar, weer nieuw leven in te blazen.

Zodoende stapte gisteren Doralice Arends uit Delft in de boksring, om zich te laten gelden, laten coachen en iets te leren over zichzelf. De Delftse is sinds januari werkzoekend en wil aan de slag als adviseur op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Wat zij van de ochtend meeneemt? "Vooral het in jezelf blijven geloven, durven en uit je comfortzone komen." Allemaal zaken die bepalend kunnen zijn op weg naar een nieuwe baan.

Wil Kroos uit Ridderkerk werkte als controler en wil dat graag weer doen voor een nieuwe baas. Ook hij neemt van een paar uur in de boksschool vooral mee dat boksen, en solliciteren, als eerste een kwestie is van doen. (Boks)Coach Van Drieberge herkent dat: "In de boksring ben je meestal zoals je ook elders bent. Ik kan aan hoe mensen zijn en doen in de ring zien hoe ze zich tijdens een sollicitatiegesprek opstellen."

Lauw pakt het gelijk goed aan en meldde zich bij De Broekriem, een landelijk functionerende stichting met sinds een dikke anderhalf jaar een afdeling in Schiedam, als evenementmanager. Aan haar om een half jaar lang liefst zes bijeenkomsten te organiseren. Op zich een leerschool, zo stelt ze, goed tegen de verlegenheid. "Dingen durven, naar buiten treden. Netwerken, dat had ik nog nooit gedaan."

Ze kan haar hart ophalen, want Lauw organiseert de komende maanden nog twee evenementen van De Broekriem Schiedam (die openstaan voor leden uit alle afdelingen van het netwerk). Op 30 mei gaat het over 'De kracht van LinkedIn', met coach Harrie Lamers. Hoe kun je je optimaal profileren en netwerken voor een baan met behulp van LinkedIn? "Ik weet niet hoe deze man het doet, maar dat wil ik ook kunnen!", zegt Lauw.

Een week later, op 6 juni is het thema van de bijeenkomst Vanzelfsprekend! Leer het woord te nemen en train jezelf in zakelijke communicatie. Leden van sprekersclub Toastmasters geven een workshop over met zelfvertrouwen spreken.